Gaza

Politie arresteert tientallen studenten bij pro-Palestijnse betogingen aan Amerikaanse universiteiten

De politie in de VS heeft maandag tientallen mensen gearresteerd bij pro-Palestijnse demonstraties aan Yale University in Connecticut en New York University op Manhattan.

Nico Tanghe

Demonstranten blokkeerden het verkeer rond de campus van Yale in New Haven, Connecticut, en eisten dat de school niet langer zou beleggen in aandelen van fabrikanten van militaire wapens. Volgens de door studenten gerunde Yale Daily News heeft de politie meer dan 45 demonstranten gearresteerd.

In New York bestormden agenten kort na het vallen van de avond de menigte op de NYU. Honderden demonstranten hadden er urenlang de waarschuwingen van de universiteit genegeerd: wie het plein niet verliet, zou consequenties ondervinden. Video’s op sociale media lieten zien dat de politie de tenten in het geïmproviseerde kamp van de demonstranten neerhaalde.

Eerder op de dag had Columbia University in New York de lessen geannuleerd voor de demonstranten die vorige week tentenkampen hadden opgezet op de campus van de New Yorkse universiteit. De situatie op de campus van Colombia University escaleerde de afgelopen dagen na tal van antisemitische incidenten bij pro-Palestijnse protesten.