vluchtelingencrisis

Minstens vijf migranten, onder wie 7-jarig meisje, overleden bij poging oversteek Kanaal

Een reddingshelikopter stijgt op van de dijk van Wimereux.© AFP

In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeker vijf migranten overleden bij een poging om het Kanaal over te steken. Dat gebeurde ter hoogte van het strand van Wimereux, in het Franse departement Pas-de-Calais.

blg

Onder de dodelijke slachtoffers zijn drie mannen, een vrouw en een kind, aldus de prefectuur van Pas-de-Calais. De dijk van Wimereux is over een afstand van een honderdtal meter afgesloten door de hulpdiensten.

De feiten vonden plaats om 5 uur. Een kleine boot met 110 mensen vertrok op dat moment van het strand van Wimereux. “Na een eerste stranding op een zandbank ging de boot weer de zee op”, aldus de prefectuur. Op het overbeladen vaartuig verplaatste een hoop mensen zich, waardoor er verschillende slachtoffers vielen. “We betreuren de dood van vijf mensen, onder wie een 7-jarig meisje, een vrouw en drie mannen.”

© reuters

De boot waagde de oversteek bij een kalme zee en een klare hemel, maar bij temperaturen die maar enkele graden boven het vriespunt uitkwamen.

Volgens La Voix du Nord waren er ’s ochtends vroeg veel mensen op het strand die de oversteek wilden maken. Er zouden meerdere vaartuigen vertrokken zijn. Drie helikopters en meerdere schepen gingen op zoek naar slachtoffers.

De reddingsdiensten konden 47 mensen oppikken. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. “Nog eens 57 mensen bleven aan boord”, zegt prefect Jacques Billant. “Ze wilden niet gered worden. Ze konden de motor herstarten en vertrokken richting het Verenigd Koninkrijk.”

Door het omstreden Rwandaplan van de Britse premier Rishi Sunak – dat vannacht groen licht kreeg in het Britse parlement – proberen veel asielzoekers nog snel het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Dat was de voorbije weken al merkbaar. Ook voor onze kust duiken transmigranten weer vaker op.