Triatleten springen in de Seine tijdens testevent voor de Olympische Spelen op 18 augustus 2023.
Foto: AFP

Britse triatleten eten bergen yoghurt om darmen te beschermen tegen vervuilde water van Seine tijdens Olympische Spelen

De Britse atleten zullen de komende weken gezamenlijk bergen yoghurt eten om zich voor te bereiden op de olympische triatlon. Niet voor de extra proteĆÆnen, wel als afweergeschut voor het vervuilde water van de Seine waarin ze wellicht moeten zwemmen. "Het moet helpen om infecties te voorkomen", legt sportdiĆ«tiste Jana Camphens uit.

Het was misschien even slikken voor de Britse triatleten toen ze hun gespecialiseerde dieet te horen kregen voor de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. Opvallend: er staat de komende weken heel wat yoghurt op het menu.

Een voorzorgsmaatregel om de atleten te wapenen tegen het vervuilde water van de Seine, waar de zwemproef naar alle waarschijnlijkheid zal plaatsvinden.Ā "In yoghurt zitten nu eenmaal veel probiotica ('goede' bacteriĆ«n, red.). Die kunnen helpen om maag- en darminfecties te voorkomen", legt Jana Camphens uit, diĆ«tiste bij het Centrum Sportgeneeskunde van het UZ Gent.

De waterkwaliteit van de Seine is al lang een zorg. Erin zwemmen is al sinds 1923 verboden. De Franse president Emmanuel Macron beloofde dat het water proper zal zijn tegen de Spelen. Maar de waterkwaliteit is ook erg afhankelijk van het weer. Als het, zoals nu, veel regent, stroomt ook afvalwater in de Seine. En dus ook ziekmakende bacteriƫn.

Probiotica kunnen dan helpen. Al volstaat een potje yoghurt bij het ontbijt niet, zegt Camphens. "Neen, je hebt echt wel grote hoeveelheden over een langere periode van tijd nodig voordat het effectief werkt. Je kunt je darmflora niet van de ene op de andere dag veranderen. Nu al beginnen met het aangepaste dieet is dus zeker nodig."

Helpen probiotica echt?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van probiotica op de gezondheid. Toch is nog maar weinig overtuigend bewijs gevonden. "Probiotica kunnen een verstoorde darmflora wel helpen om sneller te herstellen", zegt microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven / Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

"Wie een stabiele darmflora heeft, is beter beschermd tegen infecties. Dus in dat opzicht zouden probiotica wel kunnen helpen. Al is het ook geen wondermiddel en zal het effect veeleer beperkt zijn. Maar baat het niet, dan schaadt het niet."

Yoghurt, kefir en supplementen met probiotica zijn ook niet de enige maatregelen die de Britse triatleten zullen treffen om zich te wapenen tegen het vuile water van de Seine.Ā Na het zwemmen in Parijs zullen de lichamen van de atleten ook telkens grondig gedesinfecteerd worden.

Ook dat is een slimme zet volgens Camphens. "Want zo voorkom je dat de bacteriƫn die nog op je handen of lichaam zitten mee naar binnen glippen wanneer de atleten bijvoorbeeld meteen hun sportdrank drinken."

Het Belgische team zou voorlopig nog geen plannen hebben om yoghurt en probiotica in te zetten. Teams van andere landen zouden meer inzetten op medicatie om hun atleten te beschermen.

Herbeluister: het gesprek over de yoghurtplannen van de Britse triatleten met sportdiƫtiste Jana Camphens, in De Wereld Vandaag op Radio 1

Meest gelezen