Spaanse regering plaatst voetbalbond onder toezicht na reeks schandalen: “De situatie is heel ernstig”

© AFP

De Spaanse regering heeft de Spaanse Voetbalfederatie RFEF onder toezicht geplaatst, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Marnix Taes
Bron: BELGA

De top van het Spaanse voetbal gaat al een tijdlang gebukt onder een reeks schandalen. “De regering heeft deze beslissing genomen vanwege de ernstige situatie waarin de RFEF zich bevindt”, zo klinkt het in een mededeling van de Hoge Raad voor de Sport. “Concreet wordt er een toezichtscommissie opgericht, die geleid zal worden door een onafhankelijk bestuur. In het belang van het land, dat in 2030 samen met Portugal en Marokko het WK mag organiseren, zullen zij de komende maanden toezicht houden.”

In een corruptiezaak werden voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales en Pedro Rocha, zijn opvolger ad interim, eerder deze maand aangeklaagd. Rubiales moet op maandag 29 april voor de Spaanse rechtbank verschijnen om daar meer uitleg te geven.

In deze zaak wordt Rubiales beschuldigd van “witwassen, commerciële corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie”. Dat leidde vorige maand al tot de arrestatie van zeven personen, die nadien werden vrijgelaten. Ook het huis van Rubiales in Granada en het hoofdkantoor van de Spaanse bond in Madrid werden toen doorzocht. De oud-voorzitter verbleef op dat moment reeds in de Dominicaanse Republiek. Ook daar werd eerder vorige week zijn woonst doorzocht. Bij zijn terugkeer in Spanje werd hij opgepakt en weer vrijgelaten.

Het onderzoek spitst zich toe op de toewijzing van de Spaanse Super Cup aan Saoedi-Arabië. Dat land is sinds 2020 gastheer voor het toernooi, dat wordt afgewerkt in twee halve finales en een finale. De Saoedi’s zouden zo’n 40 miljoen euro per jaar betalen voor de organisatie. De Kosmos Holding van voormalig topvoetballer Gerard Piqué fungeerde als tussenpersoon bij de deal.

Het Openbaar Ministerie in Spanje heeft eind maart ook 2,5 jaar gevangenisstraf voor Rubiales geëist voor de veelbesproken zoen tijdens het WK voetbal voor vrouwen. De voormalig voorzitter werd eind januari officieel aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Uit onderzoek bleek dat de controversiële kus die Rubiales op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso gaf tijdens de WK-medailleceremonie in augustus niet met wederzijdse toestemming was.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen