maandag 19 maart 2018 - Riemst
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bronsgieterij Art en Craft kan intussen zelfs weer grote bestellingen aan. eva

Art en Craft had voor honderdduizenden euro schade

Bronsgieterij draait twee jaar na modderstroom weer op volle kracht

Riemst

Een kleine twee jaar na de zondvloed en de allesvernietigende modderstroom van mei 2016 lijkt er een einde te komen aan de ellende voor de bewoners van de Keelstraat in Vroenhoven. Ook bronsgieterij Art en Craft moest van nul af aan opnieuw beginnen en raakt nu stilaan weer volop in productie. 

Vrijdag 27 mei 2016 werden boven de Riemstse deelgemeenten Kanne en Vroenhoven alle hemelsluizen gelijktijdig opengetrokken.  Het onweer leek wel op de Bijbelse zondvloed. De daaropvolgende gigantische modderstroom uit de hoger gelegen akkers sleurde alles op zijn weg mee in de Bovenstraat (Kanne) en Keelstraat (Vroenhoven). Tientallen woningen liepen enorme averij op. Niet veel later werd deze tsunami door de overheid erkend als ramp. In Riemst waren er 140 schadedossiers met een totale claim van 4,4 miljoen euro. Eén ervan kwam van Art en Craft, de artisanale bronsgieterij van Marco Hoornstra en Frans Hogervorst uit de Keelstraat in Vroenhoven. 

Alles, maar dan ook alles werd vernield. De modder stond meer dan anderhalve meter hoog Frans HOGERVORST Art en Craft

Verzekering

“We hadden voor enkele honderdduizenden euro schade aan onze gebouwen, materialen, werktuigen, ovens en voertuigen. Alles is gelukkig inmiddels door de verzekering vergoed”, zegt Hoornstra. “De hele hoeve, die dateert uit de zeventiende eeuw, was één grote puinhoop. Alles, maar dan ook alles werd door de modderstroom vernield. De modder stond meer dan anderhalve meter hoog in de achterste gebouwen, waar ook de werkplaatsen zijn”, vult Hogervorst aan.

Het duo bleef niet bij de pakken neerzitten. “We hebben wekenlang opgeruimd en puin afgevoerd. Tientallen tonnen waren het. Maar zoals een bekende Nederlandse voetballer ooit zei: ‘Elk nadeel heb ze voordeel’.  We zijn onmiddellijk haast van nul af aan opnieuw begonnen, met een schone lei. De gieterij was intussen zowat twintig jaar in volle bedrijvigheid. Voor kleine lopende bestellingen konden we rekenen op de hulp van bevriende gieterijen. Zelf gingen we zo snel mogelijk aan de slag met de wederopbouw: nieuwe muren waar nodig, vloeren gelegd, ovens gebouwd, houten poorten gemaakt... Ook hebben we aardig wat nieuwe werktuigen en materialen moeten kopen. Geleidelijk aan raakten we uit het diepe dal en konden we weer denken aan zelf gieten. Eerst wat kleine kunstwerken, maar vandaag kunnen we ook weer nieuwe grote opdrachten aan.”

Meteen na de ramp begon het opruimen van de ravage. Op de witte gevels is duidelijk zichtbaar hoe hoog het slijk stond. eva

Zonneschijn

De ondernemers vertrouwen erop dat zo’n modderstroom niet meer mogelijk is. “De verantwoordelijke instanties hebben sinds de ramp van 2016 heel wat maatregelen getroffen. Met medewerking van de landbouwers zijn op de hogergelegen percelen meerdere wachtbekkens aangelegd. Er zijn ook bufferdammen gebouwd en wegen werden verhoogd. De belangrijkste afvoergracht in het dorp, de Kuilenzouw, werd aangepast zodat het water gecontroleerd naar het Albertkanaal kan. Hopelijk komt na de regen nu ook de zonneschijn.” 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws