Direct naar artikelinhoud
Ministerraad

Regering steunt gascentrales met 350 miljoen euro per jaar

Minister van Energie Marie-Christine Marghem.Beeld BELGA

De federale regering trekt 350 miljoen euro per jaar uit om gascentrales te steunen. Die zullen op het moment van de kernuitstap, in 2025, nodig zijn om de elektriciteitsbevoorrading te garanderen.

Op dit moment zijn gascentrales niet rendabel. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) had daarom een plan uitgewerkt om ze financieel te ondersteunen. Het plan is vandaag goedgekeurd door de ministerraad.

Volgens een recente studie van netbeheerder Elia zal zowat 3,6 GW aan nieuwe capaciteit nodig zijn om vanaf 2025 de bevoorradingszekerheid te garanderen. De uitbaters van gascentrales zullen vergoed worden om hun centrales gebruiksklaar te houden, zodat die indien nodig opgestart kunnen worden. 

Het wetsontwerp verhuist nu voor advies naar de Europese Commissie.

Update Strafwetboek

De ministerraad gaf vandaag ook zijn fiat voor een hervorming van het tweede boek van het Strafwetboek. De strafbaarstellingen en strafniveaus worden geactualiseerd en aangepast aan de hedendaagse samenleving en taal. 

Zo wordt de seksuele meerderjarigheid vastgelegd op zestien jaar en in bepaalde gevallen op veertien jaar, zo meldt het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V). Bepaalde overtredingen, zoals nachtlawaai, worden gedepenaliseerd omdat er GAS-sancties mogelijk zijn. Een aantal inbreuken wordt dan weer fors zwaarder bestraft. Dat geldt bijvoorbeeld voor de meest ernstige seksuele misdrijven. 

Daarnaast worden inbreuken voortaan ingedeeld in acht strafniveaus en thematisch gegroepeerd in zeven groepen: misdrijven tegen het internationaal humanitair recht, misdrijven tegen personen, misdrijven tegen de openbare veiligheid, valsheden, misdrijven tegen het vermogen, economische misdrijven en misdrijven tegen de Staat.