OVERZICHT. Dit zijn de belangrijkste doodsoorzaken in ons land

© Shutterstock

Het agentschap voor Zorg en Gezondheid heeft de nieuwe sterftecijfers bekendgemaakt. In totaal zijn er in 2015 meer mensen gestorven dan het jaar voordien. Dat is grotendeels te wijten aan een zware griepepidemie en aan de toegenomen vergrijzing. Overigens is het aantal zelfdodingen in 2015 in vergelijking met het jaar 2000 gedaald met zowat 10 procent.

adm

Gemiddeld sterven in Vlaanderen 57.820 mensen per jaar. In 2015 kwamen 61.688 mensen te overlijden, dat is het meeste sterfgevallen sinds 1986. Volgens Dokter Anne Kongs van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid is dit niet abnormaal. De toegenomen vergrijzing en een zware griepepidemie liggen aan de basis van dat hoge cijfer.

Overigens blijft de levensverwachting en sterfterisico op peil. Een jongen in 2015 geboren, heeft een levensverwachting van 79,8 jaar. Dit is 2 jaar en 5 maanden meer dan 10 jaar geleden. Meisjes hebben bij hun geboorte een levensverwachting van 84,0 jaar. Dit is 1 jaar en 7 maanden jaar meer dan 10 jaar geleden. Dat de levensverwachting op peil blijft - en dus niet stijgt - is niet alarmerend. “De levensverwachting moet je bekijken over een langere periode”, aldus dokter Kongs. “Als je kijkt over 10 jaar, is de stijgende trend nog steeds onmiskenbaar: onze levensverwachting blijft stijgen.”

Evolutie van doodsoorzaken

Hart- en vaatziekten en kanker blijven de belangrijkste doodsoorzaken. Het risico om daaraan te sterven op jongere leeftijd, wordt echter steeds kleiner. Relatief tot leeftijdsverdeling van de bevolking (standaardisatie), is het aantal overlijdens de afgelopen 15 jaar door door hart- en vaatziekten daalde met meer dan 40 procent gedaald.

Ook is kanker blijkbaar op de retour. Het aantal overlijdens aan kanker daalde sinds 2000 met 26% bij mannen en met 14% bij vrouwen. De sterfte door ziekten van het ademhalingsstelsel (andere dan kankers) daalde ook heel sterk, met 41% bij mannen en met 28% bij vrouwen. Dat is deels doordat de cijfers “gestandaardiseerd” worden, zo “hou je de leeftijdsverdeling van de bevolking jaar na jaar hetzelfde en kan je verschillende jaren beter met elkaar vergelijken. We zien zo een daling van de sterfte door hart- en vaatziektes, door kanker en ook door ziekten van het ademhalingsstelsel (andere dan kankers). Dit betekent dat je risico om hieraan te sterven op relatief jonge leeftijd, afneemt”, aldus dokter Kongs. “We zien wel een stijging van overlijdens door psychische en neurologische aandoeningen zoals dementie en ziekte van Parkinson. Dat is een symptoom van de vergrijzing.”

Doodsoorzaken per leeftijd

Op middelbare leeftijd (vanaf 50 jaar) duikt longkanker op als belangrijkste doodsoorzaak. Longkanker komt vooral veel voor bij mannen, en daalt daar wel, maar blijft toenemen bij vrouwen. Bij vrouwen lijkt longkanker nu definitief borstkanker voorbij gestoken te hebben als belangrijkste oorzaak bij 50-74-jarige vrouwen. Toch zijn er in het totaal bij vrouwen nog steeds meer overlijdens door borstkanker dan door longkanker en sterven er nog steeds meer dan dubbel zoveel mannen als vrouwen door longkanker. De hoge longkankercijfers zijn vooral het gevolg van het rookgedrag van de naoorlogse generatie. Mannen hebben veel gerookt en ook steeds meer vrouwen begonnen te roken.

Zelfdoding

Vlaanderen is met drie zelfdodingen per dag al langer één van de trieste koplopers wat zelfdoding betreft. Het Vlaams suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het Europese gemiddelde. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat Vlaanderen in 2015 1.051 suïcides telde. Dat zijn er 14 minder dan de 1.066 het jaar voordien.

In het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie 2012-2020 formuleerde de Vlaamse regering de ambitie om het aantal zelfdodingen tussen 2000 en 2020 met 20 procent te verminderen. In absolute aantallen zou dat een daling betekenen van 1.174 (2000) naar 939 (2020). Met 1.051 zelfdodingen zit Vlaanderen voorlopig aan een daling met 10,5 procent.

Het aantal suïcides bij mannen ligt traditioneel hoger dan bij vrouwen. Opvallend is dat het aantal zelfdodingen bij mannen in 2015 is gestegen tot 752 (tegenover 733 in 2014) terwijl het aantal suïcides bij vrouwen in 2015 is gedaald naar 299 (tegenover 333 in 2014).

De sterftecijfers voor het jaar 2016 worden naar alle vermoeden pas eind volgend jaar voorgesteld.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen