Maria Olaerts.© CN

Kotmadam Maria is 100: “Mijn geheim? Niet te veel eten”

Genk -

Op 12 mei is het exact honderd jaar geleden dat Maria Olaerts het levenslicht zag. Ze is een van de nog weinig authentieke Genkenaren die het oude dialect volledig beheert.

Chris Nelis

“Ik ben geboren op de plek waar nu de Aldi staat, in de Hoogstraat aan de rand van de wijk Vlakveld”, zegt Maria. “Daar stond destijds mijn ouderlijke huis. Dat was lang voor de wijk bestond.” Maria heeft een bewogen, maar ook boeiend leven achter de rug. “Van mijn dertigste tot mijn zeventigste levensjaar was ik kotmadam in de Bret. Ik heb leerlingen en leerkrachten van het Sint-Jan Berchmanscollege ondergebracht en verzorgd. Ik heb dat altijd ontzettend graag gedaan. Ik heb ook nog als vrijwilliger gewerkt in woonzorgcentrum Heiderust.”

Beiaard

Maria huwde met Gerard Maurissen, voormalig hoofd van de technische dienst. Samen hebben ze vijf kinderen: Guido, Gerard, Leentje, Johan en Anita. “Die hebben op hun beurt ook nog eens voor acht kleinkinderen gezorgd”, gaat Maria verder. “Peter, Erik, Filip, Mark, Katrien, Sophie, Philippe en Thomas. En dan zijn er ook nog eens zes achterkleinkinderen: Lucia, Marie, Luca, Ruben, Jules en Louis.” Haar man overleed in 1996.

“Wat mijn geheim is om honderd jaar worden? Niet te veel eten, veel buitenkomen en veel wandelen.” En daar voegt dochter Anita “en veel babbelen”, grijnzend aan toe. Op haar verjaardag op zondag 12 mei speelde de beiaard van de Sint-Martinuskerk in het centrum van Genk om klokslag 13 uur speciaal een verjaardagslied voor Maria.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer