Uitdagers Bart De Wever reageren: “Deze burgemeester is een polarisator”

Bart De Wever (N-VA) ging op maandag 4 december in het Kaffee van Antwerpen ruim twee uur lang in gesprek met studenten van de AP Hogeschool. De studenten en de goedgevulde zaal in het Zuiderpershuis luisterden geboeid hoe de burgemeester zijn visie uiteen zette over heel uiteenlopende beleidsdomeinen. De mening van De Wever brachten we nadien in een artikel aan de hand van zes stellingen die hij poneerde over zes thema’s. Die stellingen legden we voor aan de kopfiguren van de vijf grootste lijsten die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 tegen de N-VA van Bart De Wever in de arena zullen komen. Vandaag het commentaar van de vijf uitdagers bij de stelling van De Wever rond INTEGRATIE.

JoRo

LEES OOK: Toogdialoog met Bart De Wever in zes stellingen

Stelling Bart De Wever: “Er is nog steeds een feitelijke apartheid in onze maatschappij. Ons samenlevingsmodel werkt niet.”

“Hoeveel moslims zitten er hier in de zaal? Drie? Wel, dat is de feitelijke apartheid die zich hier voor onze ogen afspeelt”, zo staafde Bart De Wever tijdens de toogdialoog in het Kaffee zijn stelling. De burgemeester betreurt dat heel wat Antwerpenaren van wie de families al vele generaties hier wonen, zich nog steeds allochtoon voelen of zo worden gezien. “Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Het is het symptoom van een ziekte. Ons samenlevingsmodel werkt niet.” Volgens De Wever doet zijn stadsbestuur er wel alles aan om die segregatie te counteren. “Wij doen heel wat projecten om mensen van andere origine een boost te geven in hun sociale mobiliteit. De stad als werkgever is een van de grootste werkgevers in België van mensen van andere origine.”

Dit zijn de bedenkingen van de vijf andere lijsttrekkers bij deze stelling.

• FILIP DEWINTER (VLAAMS BELANG) :

“De Wever heeft gelijk en zijn analyse is juist, maar hij biedt geen oplossing. Hij maakt het probleem alleen maar erger door de islamisering te faciliteren. Er zijn in Antwerpen nu al 62 moskeeën en in het lager onderwijs is ondertussen de meerderheid van de leerlingen moslim. In heel Antwerpen is reeds meer dan 1 op de 5 inwoners islamitisch. Recente cijfers laten zien dat er onder staatssecretaris Theo Francken jaarlijks gemiddeld meer migranten België binnenstromen dan onder de regering Di Rupo en dat de instroom van vreemdelingen in Antwerpen jaar na jaar groeit. Koranscholen schieten in Antwerpen als paddenstoelen uit de grond en salafistische predikers en imams die islamterreur verheerlijken kunnen hier gewoon zonder problemen hun ding doen. Op vrijdag 17 november predikte in Antwerpen Muhammad Ramzan Sialvi, een Pakistaanse verheerlijker van islamterreur. Afgelopen weekend nog deden twee salafisten (Moussa Rahouti en Abdelaziz Alkabir) in onze stad een benefiet om geld in te zamelen voor een nieuwe megamoskee.”

• WOUTER VAN BESIEN (SAMEN - Groen & sp.a) :

“Zo’n uitspraak focust enkel op het negatieve, dat brengt bijzonder weinig bij. Uiteraard zijn er problemen in onze stad, maar ik werk liever aan de oplossingen dan de problemen uit te vergroten. In Antwerpen leven meer dan 170 nationaliteiten. Het is aan het stadsbestuur om van die superdiversiteit een kracht te maken. We zijn allemaal Antwerpenaar en maken samen de stad. Daarom is het de eerste uitdaging van de burgemeester om al die mensen te betrekken. Verbinden is de boodschap. Dat doe je onder meer door iedereen evenveel kansen te geven. Om Nederlands te leren, een goede woning te vinden, een gepaste job. Het betekent ook hard optreden tegen discriminatie. Een verbindende burgemeester kan er voor zorgen dat iedereen zich gerespecteerd voelt.”

• KRIS PEETERS (CD&V) :

“Van een fatalistische visie op de samenleving gaan wij niet uit. Wij doen niet aan politiek om vast te stellen dat er een probleem is en er ons vervolgens zomaar bij neer te leggen. We willen in overleg met alle betrokkenen tot een oplossing komen. Er zijn problemen in een grootstad als Antwerpen, wij zijn realistisch. Er is sprake van discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, op de huurmarkt. Mensen van een andere origine stromen minder door naar het hoger onderwijs. Integratie is een moeilijk streven, een opdracht die nog steeds niet volbracht is.

Integratie vergt een grote inspanning van de betrokkenen, maar ook van onze samenleving. Hoe je het ook draait of keert, er is geen andere oplossing dan te blijven inzetten op de verwerving van de Nederlandse taal, op goede scholing die begint als jonge kleuter, op een goede arbeidsattitude en op de strenge aanpak van allerlei vormen van discriminatie. Dit getuigt van respect en rechtvaardigheid.

Overleg en dialoog staan voor ons centraal. Om burgerschap duidelijk te maken stellen we voor om jaarlijks de mensen die de Belgische nationaliteit bekomen hebben, uit te nodigen voor een feestelijke ceremonie, waar tevens de rechten en plichten in onze samenleving worden uitgelegd.”

• PHILIPPE DE BACKER (OPEN VLD) :

“In een diverse stad als Antwerpen kan je alleen maar samenleven op basis van gemeenschappelijke spelregels die iedereen respecteert. Via opvoeding en onderwijs geven we elke Antwerpenaar die basisregels mee. Maar alle andere partijen denken over de samenleving als een verzameling groepen. Wij kijken daar als Open Vld anders naar toe. Wij gaan uit van het individu, waardoor we veel meer respect kunnen opbrengen voor de gelaagde identiteit van mensen. Wij gunnen dat iedereen zichzelf kan zijn in de stad. Iedereen die de spelregels respecteert hoort erbij en is Antwerpenaar.”

• PETER MERTENS (PVDA) :

“In heel de geschiedenis zijn steden steeds in beweging geweest. Mensen die van het platteland komen, mensen die van elders komen. Een stad is een samenleving, en een burgemeester moet een bruggenbouwer zijn. Dat gebeurt nu niet. De burgemeester is meer een polarisator, en dat soort samenlevingsmodel werkt niet.

LEES OOK:

- AFLEVERING 1 - MOBILITEIT : “Mobiliteitsbeleid legt de verkeerde klemtonen”

Morgen (vrijdag) laten we de vijf uitdagers antwoorden op de stelling van Bart De Wever rond de WAR ON DRUGS: “Het is geen goed idee om de deur open te zetten naar sociale en legale aanvaarding van nieuwe roesmiddelen. Goede drugs bestaan niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER