Luister naar

Het cynisme van Stef Blok

Nieuws
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 20 augustus 2018 om 03:00

Voor de ervaren premier Mark Rutte is het zo klaar als een klontje. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is gierend uit de bocht gevlogen, maar hij toont berouw. Als iemand zijn fout rechtzet, weet Rutte, dan wordt dat in de internationale politiek zeer op prijs gesteld en kun je weer verder.

Het is de vertrouwde Ruttiaanse verdedigingslinie. Als leider van een team bewindslieden is hij loyaal aan zijn collega’s. De politieke praktijk heeft laten zien dat die loyaliteit waardevol is, maar geen garantie geeft voor de voortzetting van de politieke loopbaan van een minister die in de vuurlinie is beland.

Minister Blok heeft reden niet gerust te zijn op de afloop van het Kamerdebat, dat in de eerste week van september wordt gehouden. Behalve de politieke poppetjesvraag: ‘overleeft hij het debat?’, speelt de inhoud een grote rol. Blok heeft de Tweede Kamer geholpen om het debat op die inhoud te voeren. Hij stuurde het complete manuscript van de bijeenkomst waar hij zijn omstreden uitlatingen deed.

Het biedt een fraaie blik in de liberale ziel van deze bewindsman. Zijn inleidende praatje is consistent en bevat een degelijke analyse van de nationale en internationale politiek. Blok wil zich rekenschap geven van de ‘onderstroom’ in tal van westerse landen die heel bedreigend kan zijn voor het ‘multilateralisme’. Dat is het systeem van landen die met elkaar fatsoenlijke afspraken maken en zich aan de rechtsstatelijke regels willen houden.

De minister toont begrip voor de groep Nederlanders, zo’n vijftien tot twintig procent, die zich op de politieke flanken ophouden (PVV, SP, FvD). De ‘nette middenpartijen’ hebben als opdracht ervoor te zorgen, aldus Blok, dat die flankpartijen niet groter worden. Hij wil dat doen door de zorgen van die angstige Nederlanders serieus te nemen. Zijn gedachtelijn is prima te volgen. Alleen in het vraag- en antwoordgedeelte gebeurt er iets. Bloks antwoorden getuigen van een bot cynisme dat eerder voeding biedt aan de flankpartijen dan dat het zorgvuldig antwoord wil geven op terechte zorgen en angsten van burgers.

Het is alsof Blok in zijn diepste overwegingen zwicht voor het cynisme en fatalisme van de populisten. Wanneer dat waar is, tast dat zijn geloofwaardigheid als bewindsman aan. In zijn ambt is hij geroepen pal te staan voor waarden en verdragen waarin rechten van mensen, juist kwetsbare mensen, zijn vastgelegd. Voor de verdediging van die waarden is een portie idealisme nodig. Als dat bij Blok ontbreekt en zijn wereldbeeld vooral cynisch is, moet hij zich afvragen of hij wel op zijn post kan blijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt'. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde André van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.