NAM niet in beroep tegen directe compensatie

Nieuws
Door de gaswinning gedupeerde huiseigenaren hoeven definitief niet te wachten tot ze hun woning hebben verkocht om hun schade vergoed te krijgen. Gaswinningsbedrijf NAM, dat van de rechter opdracht kreeg de waarde die huizen hebben verloren al voor verkoop te compenseren, legt zich bij die uitspraak neer.
anp
woensdag 25 april 2018 om 03:00

Assen

De NAM meende het waardeverlies van een huis door aardbevingen alleen bij de verkoop betrouwbaar te kunnen schatten. Maar meteen compenseren scheelt veel onzekerheid, stelden gedupeerden en woningcorporaties. Wie zijn huis niet verkocht krijgt, loopt immers schadevergoeding mis. Rechtbank en gerechtshof gaven de gedupeerden gelijk en de NAM gaat dat niet aanvechten bij de Hoge Raad.

De NAM wacht nu de instelling af van het definitieve, centrale schadeloket dat minister Eric Wiebes heeft aangekondigd. De commissie die de minister daarover adviseert, buigt zich ook over een methode om de waardedaling van de huizen te berekenen.

De NAM ‘zal met betrokken partijen en het ministerie in overleg gaan om te onderzoeken hoe zo snel mogelijk tot een compensatieregeling kan worden gekomen’, meldt het dochterbedrijf van Shell en Exxon. Tot die tijd kunnen benadeelden die hun huis verkopen gebruikmaken van de bestaande regeling.

De gedupeerden, die zich verenigd hebben in de stichting WAG, noemen het besluit van de NAM ‘de enige juiste beslissing’. De stichting heeft in de tussentijd gewerkt aan een methode om de schade door waardedaling te berekenen en zegt die bijna gereed te hebben. Met die methode kan ­stichting WAG naar eigen zeggen naar de NAM stappen om de schade te verhalen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.