Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lasers, waterpistolen en de schandpaal: hier wandel je maar beter niet door het rood

Eerlijk: wie heeft nog nooit door het rood gewandeld? Het lijkt misschien een kleine misstap, maar in China kunnen ze er niet mee lachen. De overheid heeft een reeks opvallende maatregelen genomen om te verhinderen dat mensen nog de straat oversteken als het verkeerslicht op rood staat.

adb

Wie in de stad Daye in de Chinese provincie Hubei nog door het rood probeert te stappen, eindigt met een natte broek. De lokale overheid heeft er onlangs gele paaltjes geïnstalleerd die een straal water spuiten naar wie passeert terwijl het rood is.

Voetgangers met snode plannen worden wel vooraf gewaarschuwd over de gevaren. Een luidspreker kondigt aan: “Ga alstublieft niet door. Je zal bespoten worden met water.”

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De paaltjes zeggen voetgangers wanneer het wel veilig is om over te steken én gebruiken ook rode en groene laserstralen om dat extra duidelijk te maken.

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook camera’s om stoute voetgangers te fotograferen. De foto’s worden doorgestuurd naar de politie, die overtreders probeert te identificeren.

De hele installatie kostte omgerekend bijna 169.000 euro, en dat om één druk kruispunt veiliger te maken.

De stad Schengen maakt ook foto’s van voetgangers die door het rood wandelen. Daar worden de overtreders zelfs op een publieke website te kijk gezet, mét hun naam erbij, dankzij gezichtsherkenning. De foto’s worden onmiddellijk ook getoond op schermen die aan verschillende kruispunten in de buurt zijn geplaatst.

© Imaginechina

© Imaginechina

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER