Direct naar artikelinhoud
Migratie

Bomen moeten wijken om transmigranten te spotten. Maar wie kapte ze?

Het tankstation op de snelwegparking langs de E40. Het bosje biedt transmigranten een schuilplaats wanneer ze 's nachts proberen om in één van de vele vrachtwagens te kruipen.Beeld Photonews

In de buurt van de snelwegparking in Ranst in Antwerpen zijn bomen omgehakt, om te vermijden dat transmigranten zich daar verstoppen. Niemand neemt de verantwoordelijkheid echt op zich.

en

Boomstammen liggen op elkaar, met daarachter grote stapels takken. Het groen in de buurt van de snelwegparking langs de E313 moest eraan geloven. De reden? Het risico moest worden ingeperkt dat transmigranten zich verstoppen in de bosjes, om zo een vrachtwagen in te klimmen. Bovendien moesten de bomen er net in het broedseizoen aan geloven.

Hoewel Ranst niet meteen op de route richting Calais ligt, staat de parking intussen ook wel bekend als een plaats waar mensen verzamelen om de reis naar Engeland te ondernemen. Sinds de bewaking en de beveiligingsmaatregelen fors zijn opgevoerd op parkings van Groot-Bijgaarden, Wetteren of Jabbeke, heeft de problematiek zich verder naar het oosten van Antwerpen verplaatst.

'We hadden gemerkt dat er op een bepaald moment tot 25 mensen zich verstopten in de bosjes'
Jean-Claude Gunst, federale politie Antwerpen

Geen formele opdracht

Afgelopen zomer organiseerde Jean-Claude Gunst, directeur-coördinator van de federale politie provincie Antwerpen, een overleg met onder meer de uitbaters van tankstations, de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Aanleiding was een stijging van het aantal transmigranten in Ranst.

Tijdens die vergadering werden mogelijke maatregelen overlopen, zoals gaten in afsluitingen dichten en verlichting voorzien. Een andere suggestie was: begroeiing snoeien om zichtbaarheid te vergroten. "We hadden gemerkt dat op een bepaald moment tot 25 mensen zich verstopten in de bosjes", legt hij uit. "We vonden ook slaapmateriaal."

Maar wie hakte de knoop door? Gunst zegt dat er op die vergadering geen beslissing is genomen. In een tweet verwijst het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, verantwoordelijk voor de uitvoering van de werken, naar de politie en de provincie. Maar zowel provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) als de federale politie stellen dat ze op geen enkel moment een formele opdracht hebben gegeven. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zowel provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) als de federale politie stellen dat ze op geen enkel moment een formele opdracht hebben gegeven

Geen unicum

Het duurde maanden tot de kap ook plaatsvond. De aannemer liep vertraging op, waardoor de werken pas begin deze week zijn gestart. Pal in het broedseizoen. "Dat was niet de bedoeling", zegt Erik Sclep, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "Normaal houden we daar altijd rekening mee." Hij verwijst naar eerdere snoeiwerken op andere parkings waar ook transmigranten verzamelen. "Dit is geen unicum." 

Ook in Vorselaar, Groot-Bijgaarden en Zelzate zijn er vorig jaar nog bomen en struiken gesnoeid om migranten beter te kunnen spotten. In Jabbeke gebeurde het al eerder. "De federale politie maakt telkens een analyse van het risico", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). "Op basis daarvan worden een aantal maatregelen voorgesteld." 

Dat kan gaan van het plaatsen van een extra omheining en het 's nachts afsluiten van de parking, tot camerabewaking en extra patrouilles. Maar dus ook het snoeien van bomen. 

Bizar

Vlaams Parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman neemt geen genoegen met die uitleg. "Dit is toch een vreemde manier van werken", zegt ze. "Het weinige groen dat we nog hebben, wordt opgeofferd, terwijl dit toch geen oplossing voor de transmigratie is? Bomen langs de kant van de snelweg zijn een uitstekende luchtfilter, toch worden ze massaal gekapt. Ik ga dit aankaarten in het parlement."

Ook Kati Verstrepen, voorzitster van de Liga voor Mensenrechten vindt de maatregel bizar. "Ik vraag me af hoeveel transmigranten op deze manier tegengehouden zullen worden. Dit lijkt me schieten met een kanon op een mug." 

'Het weinige groen dat we nog hebben wordt opgeofferd, terwijl dit toch geen oplossing voor transmigratie is?'
Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen)

Ze noemt het probleem van de transmigranten overroepen. "Recent bleek dat nog uit foute cijfers van de West-Vlaamse politie." In de provincie werd gesproken over achthonderd arrestaties in een maand tijd. Volgens Dokters van de Wereld ging het in werkelijkheid om een groepje van dertig tot zestig mensen die telkens opnieuw werden opgepakt.