© ATV

Honderd leerlingen ontdekken dode hoek bij vrachtwagens bouwbedrijf met nieuw Europees verplicht waarschuwingssysteem

Sint-Lenaarts, Brecht -

Honderd vijfde- en zesdeklassers van de gemeentelijke basisscholen De Sleutelbloem, De Schakel en Klavertje 3 volgden maandag les over de dode hoek. Bouwmaterialen J. Janssens & Zonen in Sint-Lenaarts stelde twee state-of-the-artvrachtwagens daarvoor ter beschikking.

Elke Lamens

Op het terrein van Bouwmaterialen J. Janssens & Zonen in Sint-Lenaarts stonden twee vrachtwagens, met het nieuwste waarschuwingssysteem, klaar voor de leerlingen. Het zijn de eerste twee in de vloot uitgerust met het dodehoekinfosysteem GRS 2.0. “Vanaf juli 2024 verplicht Europa om alle vrachtwagens boven de 3,5 ton te voorzien van frontdetectie voor fietsers en voetgangers en een dodehoekinfosysteem”, weet Joeri De Ryck, vertegenwoordiger MAN Truck & Bus België.

“De radars rechts detecteren of er iets in de dode hoek beweegt, 8 meter vooruit en 15 meter achteruit. Er is meer verkeer dat zich achter dan voor de vrachtwagen beweegt.” Het systeem detecteert bewegingen in de dode hoek en waarschuwt de chauffeur op drie verschillende niveaus.

Joeri De Ryck van MAN toont de A-stijl en legt uit hoe het waarschuwingssysteem werkt,© Elke Lamens

“De A-stijl doet in een ledbalkje een lampje oplichten, op niveau twee licht het hele balkje op en ten slotte pinkt het balkje oranje en trekt ook een geluidssignaal de aandacht van de chauffeur naar de rechterspiegel. Hoewel dit systeem als een hulpmiddel fungeert, blijft de verantwoordelijkheid bij de chauffeur om zelf actie te ondernemen door spiegels en ramen te controleren.”

“Anders is het met het frontdetectiesysteem op twee plaatsen vooraan de truck. Loopt, fietst of rijdt er iemand of een wagen voor de vrachtwagen dan stopt deze vanzelf. De chauffeur krijgt dan een rode band te zien.”

Praktijkervaring

“Als handelaar van bouwmaterialen en producent van stortklaar beton tellen wij een vijftigtal vrachtwagens, betonmixers, betonpompen en gipswagens in ons wagenpark. Die zijn dagelijks op weg in de hele provincie Antwerpen”, duidt zaakvoerster Jasmin Janssens.

“De grootste angst van een chauffeur is een dodehoekongeval. We vinden het dan ook van cruciaal belang dat kinderen en jongeren zich bewust zijn van die gevaren in het verkeer. Wat ziet een chauffeur als hij in zijn voertuig zit? En wat net niet? Wat is nu eigenlijk een dode hoek? Met onze vrachtwagens met chauffeur krijgen leerlingen de kans om dit te ervaren in de praktijk.”

Jasmin Janssens biedt leerlingen graag de kans om de gevaren van de dode hoek te leren kennen.© Elke Lamens

Naast educatie van de leerlingen, worden ook de chauffeurs regelmatig gewezen op hun verantwoordelijkheid in het verkeer. “Wij hopen dat de leerlingen, net als onze medewerkers en andere weggebruikers, in de toekomst veilige keuzes op de weg maken. Zo bouwen we samen aan een veilige toekomst voor iedereen.”

Veilig op weg naar middelbaar

Zesdeklasser Amber Van Schoor (12) van basisschool Klavertje 3 in Overbroek vindt het een belangrijke workshop: “De dode hoek is verrassend groot. Ik fiets geregeld naar school en steek daarbij twee kruispunten over. Er rijden ook veel vrachtwagens. Ik heb hier geleerd dat je steeds moet proberen in te schatten waar je best kan rijden en uiteraard voorzichtig zijn. Volgend jaar ga ik naar het middelbaar in Mariagaarde in Westmalle en ook dan zijn er grote wegen te kruisen. Ik let voortaan zeker op die dode hoek.”

Woordvoerder Nick Krols van Politiezone Voorkempen is erg opgezet met deze dodehoekworkshop. “Er gebeuren jaarlijks nog veel dodehoekongevallen. Het is absoluut een goede zaak dat kinderen hier met eigen ogen zien wat de dode hoek inhoudt. Ze ervaren zelf hoe ze gezien worden in het verkeer. Op vraag van scholen geven we jaarlijks les over de dode hoek en controleren de fietsen van de scholieren. Zo dragen we graag een steentje bij tot het verhogen van de veiligheid in het verkeer.”

Amber Van Schoor (12) heeft veel geleerd over de dode hoek.© Elke Lamens

Nick Krols van PZ Voorkempen vindt de workshop een absolute must.© Elke Lamens

De leerlingen ontdekken de dode hoek. Die blijkt veel groter dan gedacht.© Elke Lamens

De politie en chauffeur van Bouwmaterialen J. Janssens & Zonen geven meer info over de vrachtwagen aan de leerlingen van Klavertje 3.© Elke Lamens

De leerlingen van De Sleutelbloem testen tot waar de dode hoek reikt.© Elke Lamens

Alexander en Gabriël ontdekken het waarschuwingssysteem in de cabine van de vrachtwagen.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV