De vrouwen van Van Rossem: drie keer getrouwd, duizend minnaressen, maar grote liefdes werden hem afgenomen

Mora, zo heette de laatste vriendin van Jean-Pierre Van Rossem. Vlak voor de opnames van de tv-documentaire die zopas op VIER liep, is ze overleden. Van Rossem was er kapot van. Het was al de tweede keer dat de dood een van zijn grote liefdes kwam halen. Een van, want Van Rossem deelde met een flinke lijst vrouwen en jongedames de lakens.

pom

Filmsterren, zangeressen, modellen, zelfs vrouwen van ministers. Jean-Pierre Van Rossem heeft ze allemaal in zijn bed gehad. En er lijsten van bijgehouden. Die liggen veilig in een kluis opgeborgen. Dat vertelde hij destijds aan P-Magazine. Hoe lang die lijst was? “Toch zeker duizend namen.”

Maar laten we vooraan beginnen. Zijn eerste grote liefde vond Van Rossem letterlijk langs de kant van de weg. Op de pechstrook eigenlijk, van de autosnelweg naar Parijs. Jean-Pierre had een aftandse Renault, zij een witte Rolls Royce.

Maar die Rolls was stuk en de jonge snaak kon hem herstellen. En zie: hij mocht achter het stuur kruipen en samen met de Française naar Parijs rijden. Daar beleefden ze samen dagen en nachten vol kunst, chique restaurants en liefde.

Jean-Pierre was twintig, de Rolls Royce-dame in de vijftig. Toen nog mochten zijn vrouwen wat ouder zijn.

“Parijs was niet mijn liefdesdoop. Ik was dertien toen ik voor het eerst de liefde bedreef”, vertelde Jean-Pierre Van Rossem ooit in Het Nieuwsblad. “Dat was met een mooie, rondborstige vrouw uit mijn straat. Voor haar knapte ik klusjes op tegen betaling. Nadat ik het gras had afgereden, kreeg ik een koekje. Op een keer vond ik het nodig te zeggen dat ik opgewonden werd van haar. Ze nam me mee naar haar slaapkamer, waar ze me inwijdde in de liefde. “

Terug naar de Parijse liefde. Die duurde maar twee weken want Jean-Pierre moest terug naar Gent om voort te studeren. Toen ze afscheid namen, mocht hij een cadeau kiezen. Eender wat. Jean-Pierre koos en kreeg een Ferrari Competizione.

Getrouwd voor tien bakken bier

Dat Van Rossem het huwelijk niet te serieus zou nemen, mag blijken uit wat hij ooit aan Het Nieuwsblad vertelde over zijn eerste huwelijk: “In mijn derde jaar universiteit ging ik met mijn medestudent Paul Boerjan een weddenschap aan. Hij beloofde me tien bakken bier als ik op de tram een meisje ten huwelijk zou vragen en dan ook binnen de maand zou trouwen. Ik draaide me om en zei tegen een jongedame die ik van toeten noch blazen kende: Juffrouw, ik ben al heel lang verliefd op u, maar ik durfde het nooit te zeggen. Ze was spuuglelijk, maar toch trouwde ik met haar. De avond voor mijn huwelijk was ik straalbezopen, op de trouw zelf verscheen ik uren te laat, maar we woonden wel twee maanden samen. Ze heeft nooit geweten dat het voor een weddenschap was. Na enkele maanden zijn we gescheiden.”

“Mijn vrouw is vermoord”

Pas op zijn 36ste stapte Van Rossem opnieuw in het huwelijksbootje, met Nicole (“Nicky”) Annys, de dochter van een Brugse kapper. Na een paar maanden verkering huwden ze begin 1981.

“Achteraf gezien waren dat toch de gelukkigste jaren van mijn leven. Alles leek te lukken. Ik was zielscontent met Nicole en onze zoon Nicolas – we noemden hem Piki. Ik hield bijzonder succesvolle repetitiebureaus open over heel Vlaanderen, het geld stroomde binnen en ik kon mijn zinnen verzetten met mijn Ferrari’s. Maar wie geld heeft, wil altijd maar meer: dat zit in de mens ingebakken”, vertelde Van Rossem onlangs.

Niet alleen de jacht op geld dreef Van Rossem. Ook ontrouw. Hij had altijd liefjes. Vaak studentes. Eén is hij eeuwig dankbaar gebleven. “Een meisje dat me van mijn heroïneverslaving heeft afgeholpen, door me veertien dagen op te sluiten in de blokhut van haar vader in de Ardèche. Ik kerfde in mijn armen, het bloed spoot tegen de wanden, maar ik stapte clean weer buiten. Dertig jaar later ben ik dat meisje nog eens tegengekomen. Ze was nog mooi, maar ze was wel dik geworden.”

Eind 1989 sloeg het noodlot keihard toe. Op een decemberochtend vond zoon Piki zijn moeder dood in bad. Volgens de dokters was Nicky Annys overleden aan de gevolgen van spasmofilie, een overdreven prikkeling van de spierzenuwen. Volgens Van Rossem was die prikkeling opgewekt door derden. Moord dus. Dat er na het overlijden 250.000 euro uit het huis was verdwenen, versterkte zijn overtuiging. Hij had zelfs al een verdachte: de werkloze zoon van een diamantair, die een huissleutel had en kort na het overlijden plots met een Porsche reed. Later zou uitkomen dat de zoon van de diamantair ook Nicky’s minnaar was.

Van Rossem vertelde dat zijn zoon fel leed onder het verlies van zijn moeder. “We gaan haar bewaren in een diepvriesgraf, beloofde ik. Zo kan ik nog een autopsie laten uitvoeren en komt de ware doodsoorzaak misschien nog aan het licht.”

Maar Nicole Annys werd uiteindelijk in een gewoon graf begraven. Van Rossem liet op het kerkhof van Knesselare ondertussen wel een kelder met koelinstallatie bouwen. Toen hij na tien jaar strijd daarvoor eindelijk de officiële toestemming kreeg, was de koelinstallatie al lang kapot – “gesaboteerd” – en had hij het al jaren nagelaten de elektriciteitsfactuur te betalen.

De Moneytron-meisjes

Na het overlijden van zijn vrouw begon de weduwnaar een liederlijk leven. Met een resem meisjes en vrouwen, in bed en op de loonlijst. Het waren de hoogdagen van het beleggingsbedrijf Moneytron. Om klanten te werven voor Moneytron had Van Rossem een superjacht, waarop hij rijke Arabieren uitnodigde. Zij hadden beschikking over tien Moneytron-meisjes.

“Vijf hadden een universitair diploma in de economie, vijf waren bloedmooie ... hoertjes”, vertelde Van Rossem onlangs aan programmamaker Peter Boeckx, die Jean-Pierre volgde voor een documentairereeks. In het programma dook Moneytron-meisje Katleen Borgerhof op. “Ik was een beetje verliefd op jou, maar ik was getrouwd. Ik zou het niet over mijn hart hebben gekregen aan mijn derde vrouw te vertellen dat ik verliefd was”, biechtte Van Rossem op.

Derde huwelijk strooit met geld

© VUM

Die derde vrouw was Rachida Beettar Gmili. Hij leerde haar kennen in het milieu van de autoraces en zou nadien met haar auto-evenementen organiseren. Hun huwelijk (1990) wordt een spektakel in Aaigem. Wanneer de stoet het dorp uitrijdt, strooit Van Rossem enkele briefjes van 5.000 frank (ongeveer 125 euro) in het rond.

Uit dat huwelijk kwam een tweede zoon, Joeri (vandaag 26 jaar oud). Het koppel ging uiteindelijk uiteen, maar Van Rossem bleef wel een zorgende vader. Toen de zoon voetbalde bij Berchem Sport kwam vader Jean-Pierre geregeld kijken.

Ljudmilla Zaïkina uit Rusland

© VUM

Op zijn 64ste werd Van Rossem nog eens verliefd “zoals een hitsige tiener”. Net zoals zijn eerste grote liefde vond hij zijn vlam ook nu weer letterlijk op straat, in Aalst. Daar liep hij de vijftien jaar jongere Ljudmilla letterlijk tegen het lijf. “Drie maanden moest ik haar het hof maken. Pas dan wilde ze voor het eerst meekomen naar mijn villa in Grimbergen.”

Ljudmilla was weduwe. Haar man, een bediende bij een Russisch staalbedrijf, was om onduidelijke redenen plots doodgevallen tijdens een treinreis van Sachalin naar Moskou. Hij liet Ljudmilla achter met twee zonen, Igor en Victor.

“Ik zou Ljudmilla graag ten huwelijk vragen en met haar in Venetië trouwen”, zei Van Rossem. “ Zo romantisch ben ik wel. Maar ik weet ook wel dat ze dan een gemakkelijke prooi wordt voor de Belgische fiscus, die mij via haar zal proberen te treffen.”

Als Van Rossem op het einde van zijn leven problemen had met het gerecht, kwam dat deels door Ljudmilla. “Zij reed met een Porsche, maar die was van haar echtgenoot. En ja, ze gaf geld uit. Maar het was háár geld. Maar volgens het gerecht was het van mij en dus zaten ze weer achter me aan”, vertelde hij in een recent interview.

En nu een directiesecretaresse

In de zomer van 2012 trapte Ljudmilla het af. Ze kon niet meer om met de grillen van Van Rossem. Lang duurde zijn liefdesverdriet niet: nog voor de herfstbladeren begonnen te vallen, was er al een nieuwe liefde. Een nog jongere vrouw. Deze keer was er een leeftijdverschil van 37 jaar. De nieuwe vlam – de secretaresse van de partij ROSSEM – was amper dertig. Aan Dag Allemaal zei hij: “En nu heb ik de mooiste vrouw ter wereld. Ze heeft twee kinderen die ik meeneem op restaurant. En met mijn schat praat ik over gewone dingen, niet over politiek.”

Weer sterft de liefde

Maar ook de secretaresse is niet gebleven. En ook zij is vervangen. Door Mora, deze keer. Weer een moeder van twee kinderen. “De grootste liefde die ik ooit beleefde”, zei Van Rossem. Mora zou aan bod komen in de documentaire van Peter Boeckx. Maar vlak voor de opnames startten, is Mora overleden. “Mijn leven is bezaaid met de dood”, zei Van Rossem aan Peter Boeckx.