Direct naar artikelinhoud
Gent

Hafsa El-Bazioui wordt eerste Vlaamse schepen met hoofddoek na monsterscore

Hafsa El-Bazioui.Beeld Bas Bogaerts

Hafsa El-Bazioui is een fenomeen in Gent. Bij de verkiezingen van oktober haalde ze als onbekende kandidaat vanuit de buik van de Gentse kartellijst sp.a-Groen bijna 4.000 voorkeurstemmen. Nu wordt ze schepen van Personeel, Noord-Zuid samenwerking en Facility management, de eerste in Vlaanderen met een hoofddoek. “Maar ik wil niet ‘de migrant’ zijn”, zegt ze aan De Morgen.

3.981. Hafsa El-Bazioui (31) moest zich op de avond van 14 oktober even in de ogen wrijven toen ze zag hoeveel Gentenaars voor haar hadden gestemd. “Ik dacht eerst dat er een fout gebeurd was. Het was een schok. Ik heb die nacht ook niet geslapen”, vertelt ze. “Ik had niet verwacht dat ik verkozen zou zijn.”

El-Bazioui was immers geen bekende naam als Siegfried Bracke (N-VA), Guy Verhofstadt (Open Vld), Veli Yüksel (CD&V) of Joris Vandenbroucke (sp.a). Toch liet ze al die ervaren politici achter zich. En dat vanop de 26ste plaats, niet bepaald prominent op de kartellijst.

‘Ik dacht eerst dat er een fout gebeurd was. Het was een schok’
Hafsa El-Bazioui

Pas een jaar geleden werd El-Bazioui lid van Groen. Zich engageren in de samenleving deed ze al veel langer. Zo is ze lid van de vrouwenraad, is ze vrijwilliger bij de inburgeringsdienst van de stad en stampte ze mee een ‘goednieuwskrant’ uit de grond in haar wijk, de Brugse Poort. Na de invoering van het intussen welbekende circulatieplan, nam ze deel aan een burgerkabinet, dat zich over de voordelen en de pijnpunten van het plan boog.

Nieuwjaarsbrief

De ogen gingen pas echt open toen El-Bazioui begin dit jaar opviel met ‘de mooiste nieuwjaarsbrief van Gent’, waarin ze opriep tot “een jaar met minder harde woorden”. Die boodschap werd gesmaakt, en werd door velen opgepikt. Onder meer nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci citeerde El-Bazioui tijdens haar nieuwsjaarstoespraak. “Die brief was een kroniek van een aangekondigd politiek engagement”, lacht El-Bazioui’s schoonbroer, de bekende Gentse imam Khalid Benhaddou.

Ook in de Gentse hotelschool, waar El-Bazioui al 10 jaar personeelsverantwoordelijke is, trokken ze grote ogen. “We kenden ons Hafsa als een heel sociaal iemand, maar we wisten niet dat ze zich op zo’n manier kon uiten”, zegt Dominique Debbaut, coördinator van de hotelschool.

Ook haar collega’s beseften dat de brief weleens een politiek vervolg zou kunnen krijgen. “Maar we hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat ze vanop haar plaats verkozen zou geraken”, geeft directeur Luc Dewispelaere toe.

Campagnebeest

Dat dat toch gebeurde, had veel te maken met de manier waarop El-Bazioui campagne voerde. “Ze heeft zich volledig gesmeten”, vertelt Groen-kopstuk Elke Decruynaere. “Ze is bijna elke dag deur tot deur geweest, en als je Hafsa aan je deur hebt, dan is er geen ontkomen aan. Ze is ontwapenend, en laat zich niet uit het lood slaan.”

Volgens imam Benhaddou is El-Bazioui er ook in geslaagd om een breed publiek te bereiken, “niet enkel de niche van Gentenaars met een migratieachtergrond. Hafsa praat met iedereen, heeft overal contacten. Ze voerde geen campagne rond diversiteit alleen. Ze legde thema’s op tafel die iedereen aanbelangen, zoals mobiliteit en armoede. Dat is volgens mij haar sterkte geweest.”

‘Ze legde thema’s op tafel die iedereen aanbelangen, zoals mobiliteit en armoede. Dat is volgens mij haar sterkte geweest’
Khalid Benhaddou, Gents imam en schoonbroer van Hafsa El-Bazioui

Haar campagne legde haar duidelijk geen windeieren, want El-Bazioui komt niet alleen in de gemeenteraad terecht, ze wordt zelfs schepen. “Dat was de afgelopen dagen wel hét gespreksonderwerp onder de collega’s”, lacht Debbaut. “Zou ze schepen worden? En welke bevoegdheden zou ze krijgen? We hebben voor haar gesupporterd, ja.”

Symbool

Bovendien wordt ze de eerste schepen in Vlaanderen met een hoofddoek. Symbolisch belangrijk, zegt Landry Mawungu van het Minderhedenforum. “Het feit dat iemand met een hoofddoek schepen wordt in een stad als Gent, kan een normaliserend effect hebben. Voor veel moslima’s die een hoofddoek dragen zal het een signaal zijn dat hun stem ook gehoord wordt.”

El-Bazioui ziet het symbolisch belang in, maar benadrukt dat haar hoofddoek voor haar geen punt is. “Ik wil niet ‘de migrant’ of ‘die met haar hoofddoek’ zijn. Mijn religie is deel van mijn identiteit, maar ook niet meer dan dat.”

Als schepen wil ze er de komende jaren vooral voor helpen zorgen dat het Gentse bestuur laagdrempelig is. “Je hebt in Gent de happy few die van alles op de hoogte zijn, in burgerkabinetten zitten en participatie mee vormgeven. Maar er is ook een hele grote groep voor wie die drempel nog veel te hoog is.” 

‘Er is een hele grote groep voor wie die drempel nog veel te hoog is’
Hafsa El-Bazioui, binnenkort Groen-schepen in Gent

El-Bazioui voelde zich tijdens de verkiezingscampagne naar eigen zeggen soms ‘een Gentinfopunt’. “Ik vond het echt confronterend om te merken dat zoveel mensen hun weg niet vinden in de stad, niet weten welke diensten bevoegd zijn. Hoewel ze de taal spreken, internet hebben. Maar die kloof blijft groot, en het wordt tijd dat we die dichten.”