© RR

Actrice Veerle Eyckermans: “Ik hoop dat Hardy nooit vrijkomt, hij is een gevaar voor ons allemaal”

Actrice Veerle Eyckermans (54) - onder meer bekend als koningin Fabiola in de VRT-reeks Albert II - is ook een van de slachtoffers van seriemoordenaar Hardy. Hij wist binnen te dringen in de tuin van haar woning in Hofstade en viel haar aan met een stok. Eyckermans, die de aanval gelukkig overleefde, vertelde op de zitting vandaag voor het eerst haar verhaal.

Maaike Floor

Actrice Veerle Eyckermans kwam donderdagavond getuigen over de aanval van Renaud Hardy, die op zaterdag 14 februari 2015 plaatsvond. “Ik was die avond naar Antwerpen geweest. Ik had nog frietjes gegeten en kwam erna thuis. Ik parkeerde en liep het tuinpad op. Aan mijn linkerkant stond een man met zijn handen boven zijn hoofd. Hij had donkere kleren aan en droeg een muts. Hij sloeg meteen keihard op mijn hoofd en hij bleef maar doorslaan.”

“De eerste slag voelde aan alsof het een grote voorhamer was. IJzig koud, ik wist totaal niet wat er gebeurde. Ik ben op de grond gevallen en hij is blijven slaan. Ik ben onder een boom gekropen. Hij pakte mijn linker enkel vast en probeerde me er onder vandaan te trekken. Van seconde één heb ik heel hard gegild en geroepen. Hoe lang het geduurd heeft weet ik niet. Tien minuten, een kwartier schat ik. Op een bepaald moment is mijn buurman Bart gekomen en is Hardy blijkbaar gevlucht.”

Veerle Eyckermans bracht twee nachten door in het ziekenhuis en ging erna bij haar zus logeren. Voor haar dochter probeerde ze het gewone leven weer op te pakken. “Als ze bij haar vader was, durfde ik twee jaar lang niet thuis te slapen. Ik durfde heel lang niet buiten te komen vanaf de schemering. Ik moest elke keer voorbij de plek waar het gebeurd was. Dat is nog steeds moeilijk.”

Hard gebruld

“Hebt u het gevoel dat Hardy u van het leven wilde beroven?”, vroeg de voorzitter. “Zeer zeker. Dat voel je instinctief, in een honderdste van een seconde. De drift erachter, de intensiteit, dat voel je”, antwoordde Veerle Eyckermans.

De actrice hoopt dat dit proces de familie van de dodelijke slachtoffers antwoorden biedt op hun vragen en dat het hen rust zal brengen. “Voor hen moet dat zo gruwelijk geweest zijn om iemand die je graag ziet op zo’n manier te moeten vinden. Hun herinneringen worden beschadigd door deze gruwelijke feiten. Ik heb kunnen vechten. Ik heb zo hard gebruld dat er iemand is gekomen. Ik kan hier komen vertellen wat voor monster er in mijn tuin stond. Ik ben blijven vechten tot op de dag van vandaag. Ik wens dat niemand toe. Ik hoop dat deze man nooit of nooit of nooit vrijkomt. Hij is een gevaar voor ons allemaal en voor zichzelf. Dat is het enige dat kan helpen om te vergeten wat niet te vergeten valt.”

Verhuizen

“Het allerergste vind ik het als moeder van een kind. Zij krijgt dat in haar rugzak mee en daar kun je niets aan doen, daar sta je hulpeloos tegenover. Ik heb geprobeerd om haar er zo weinig mee te belasten.”

Veerle Eyckermans heeft lang geen rollen aangenomen omdat ze de gedachte niet aankon dat Hardy haar op televisie zou zien. “Werken was ook moeilijk omdat ik bang was van alles dat onverwacht gebeurde. Acteren speelt zich ook vooral ’s avonds af, en dan durfde ik eigenlijk niet buiten te komen.”

De actrice overwoog ook om te verhuizen. “Ik had daar op dat moment de kracht niet voor. Mijn dochter heeft daar ook haar school en haar vriendinnen. Nu ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben, anders was het een doemplek geworden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer