© AFP

Eerste evacuatievlucht aangekomen in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië is dinsdag een eerste vlucht is aangekomen om toeristen te evacueren die vastzitten in het Franse gebiedsdeel in het zuiden van de Stille Oceaan. Dat verkeert nog steeds in een impasse verkeert na een week van rellen.

blg

Nieuw-Caledonië is een Frans gebiedsdeel met een bijzondere status en ligt ten oosten van Australië. Separatistische groepen protesteren tegen Franse plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen. De afgelopen week is het er vooral ’s nachts onrustig geweest. Er vielen zes doden, onder wie twee politieagenten, en honderden gewonden. Volgens een journalist van AFP was het ook afgelopen nacht onrustig in Noumea en de buitenwijken van de hoofdstad.

LEES OOK. Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen, Macron stuurt militairen

De luchthaven blijft er tot donderdag gesloten voor commerciële vluchten, maar Australië en Nieuw-Zeeland kondigden aan dat ze verschillende vluchten ter plaatse sturen om mensen te evacueren. De Nieuw-Zeelandse regering charterde aan het eind van de ochtend een vlucht naar Noumea om 50 van haar onderdanen te repatriëren. Camberra kondigde aan dat er later op de dag twee vliegtuigen zouden worden gestuurd om “Australische toeristen en anderen” te evacueren.

Een eerste daarvan landde rond 15.30 uur plaatselijke tijd (6.30 uur bij ons) op het tarmac van de luchthaven Magenta, aldus een journalist van AFP.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER