© BFM

Civiele Bescherming ‘boycot’ nationaal defilé: “Een uitgelezen kans om onze misnoegdheid te tonen”

De Civiele Bescherming doet niet mee met het nationaal defilé, deze namiddag in Brussel. In elke kazerne van het land hangen pamfletten en blijft de poort symbolisch op slot.

Britt Peeters

De federale dienstverlening wordt afgebouwd en de taken van de Civiele Bescherming worden doorgeschoven naar de regio en de privésector. Daardoor zullen vier van de zes kazernes in ons land sluiten.

© BFM

“Dat zal gevolgen hebben voor de dienstverlening aan onze burgers”, weet Paul De Leene, vakbondsafgevaardigde van het ACOD. “Dat willen we met deze actie vandaag aan de kaak stellen. Er zijn genoeg signalen die duidelijk maken dat deze afbouw op termijn de doodsteek zal worden van de federale hulpverlening.” Normaal gezien pronkt de civiele bescherming elk jaar tijdens het defilé met haar materiaal, maar staat het ook in voor randactiviteiten, zoals logistieke hulp aan de verschillende diensten, en steun bieden op vlak van transport en opbouw.

“Aan geen van deze activiteiten zullen we dit jaar deelnemen, dat zou voor ons niet opportuun zijn. Bovendien is het voor ons bijna nooit mogelijk om een vuist te maken en te staken, want wij kunnen onze hulpverlening niet stopzetten. Dat doen we nu trouwens ook niet, we blijvende dringende interventies uitvoeren. Maar vandaag, tijdens het nationaal defilé, hebben we de uitgelezen kans om onze misnoegdheid toch te kunnen tonen, zonder burgers in gevaar te brengen.”

In elke kazerne van het land wordt vandaag actie gevoerd. Ook in Brasschaat, een van de twee kazernes die wel blijft bestaan. Daar hangen pamfletten waarop staat te lezen ‘civiele bescherming: vermoord door Jambon’, maar ook doodsprentjes waarin ‘afscheid’ genomen wordt van de federale hulpverlening. “Want dat is waar dit uiteindelijk naartoe gaat”, klinkt het. “In de toekomst zijn we van plan om zulke specifieke acties te blijven ondernemen, zolang er geen maatregelen komen”, besluit De Leene.