May sluit uitstel van Brexit tot na 30 juni uit

Theresa May © EPA-EFE

Het is nu of nooit. Dat was de boodschap van Theresa May vandaag in Downing Street 10. Ze was bijzonder hard voor de Britse parlementsleden. ‘Het parlement heeft alles gedaan om niet te beslissen.’

Eveline Vergauwen

In Downing Street 10 heeft Theresa May zopas een verklaring afgelegd, na een lange dag vol wendingen over de Brexit. May vroeg eerder vandaag in een brief aan de EU om uitstel van de Brexit tot 30 juni.

‘Ik vind dit uitstel erg jammer. Ik vind het erg spijtig dat Groot-Brittannië niet uit de EU stapt op 29 maart. (...) Het publiek heeft er genoeg van. U bent het beu dat parlementsleden alleen maar over de Brexit praten terwijl u echte zorgen hebt. U wilt dat het voorbij is, en ik wil dat ook’, zei May.

Daarna richtte ze haar pijlen op de parlementsleden, die in haar ogen alleen maar zeggen wat ze niet willen, en niet wat ze wel willen. ‘U hebt motie na motie weggestemd. Het is hoog tijd dat we beslissen. Het is nu aan de parlementsleden. Willen ze de EU verlaten met een deal die jobs beschermt, en ons opnieuw controle geeft over onze wetten en ons land? Willen ze zonder deal de EU verlaten? Of willen ze in de EU blijven, met het risico op schade aan de democratie?’

Het belangrijkste hield May tot het einde. ‘Ik ben niet bereid om de Brexit verder uit te stellen dan 30 juni.’ Ze sluit zo de optie uit dat ze - mocht het parlement volgende week opnieuw ‘nee’ zeggen tegen het scheidingsakkoord - langer uitstel zou vragen aan de EU.

‘Sommigen vinden dat ik langer uitstel moet vragen’, zegt ze. ‘Om politici nog langer te laten praten over hun opties. Dat betekent dat ik Europese verkiezingen zou organiseren drie jaar nadat we beslist hebben om de EU te verlaten. Welk signaal zouden we dan geven? Sommigen willen een tweede referendum. Dat willen u en ik niet. We hebben het u al gevraagd en u hebt geantwoord. We willen dat het vooruit gaat, en daar zal ik voor zorgen.’

May tracht zo nog maar eens het mes op de keel van de parlementsleden te zetten: het is nu stemmen voor haar deal of de EU verlaten zonder akkoord op 29 maart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.