Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Zwaarste regenval in woestijnstad Dubai in 75 jaar: mogelijk door kunstmatig opgewekte regen

Zwaarste regenval in woestijnstad Dubai in 75 jaar: mogelijk door kunstmatig opgewekte regen
Beeld AP

Het noodweer in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarbij tot nu toe één dode is gevallen, is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen.

Bekijk: overstromingen in Dubai

Video wordt geladen...

In de Verenigde Arabische Emiraten viel dinsdag in minder dan 24 uur tijd 254 millimeter regen volgens het nationale meteorologische centrum. Dat is het meeste sinds het begin van de metingen in 1949. De stortregens hebben tot dusver aan ten minste één persoon het leven gekost.

De internationale luchthaven van Dubai, een van de drukste ter wereld, is sinds dinsdagavond ernstig ontregeld. “Vluchten blijven vertraging hebben of omgeleid worden”, zegt de luchthaven woensdag op berichtendienst X (het vroegere Twitter). “We werken hard om de activiteiten zo snel mogelijk weer normaal te laten verlopen in zeer uitdagende omstandigheden.”

Dergelijk stormweer is zeldzaam in de woestijnstaat. De stortregens legden Dubai dan ook helemaal lam. Op beelden op sociale media is te zien hoe ook grote winkelcentra, wegen en een metrostation onder water kwamen te staan. De scholen in de Emiraten waren gesloten en blijven naar verwachting ook woensdag dicht.

Kunstmatig opgewekte regen

Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven ‘cloud seeding’-vliegtuigen vanaf de luchthaven van Al Ain om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. Ze konden profiteren van de stapelwolken die op dat moment voorbijdreven.

“Bij cloud seeding wordt zilverjodide, een molecule die water aantrekt, boven de wolken gedropt”, legt Michiel Van Ginderachter van het KMI uit. “Daardoor gaat er meer waterdamp condenseren en gaan de regendruppels ook groter en zwaarder worden waardoor de wolk volledig zal uitregenen. Zo krijg je dus meer regen.”

De VAE zijn in 2002 begonnen met 'cloud seeding' om de hitte en de droogte aan te pakken, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. Volgens Ahmed Habib, een meteoroloog van het NCM die met persbureau Bloomberg sprak, is de regen deels te wijten aan de technologie.

Kunstmatig opgewekte regen
Beeld ANP / EPA

In de wetenschappelijke wereld is er wel veel debat over de effectiviteit van cloud seeding, zegt Van Ginderachter. “Het is nog niet onomstotelijk bewezen dat dat echt werkt. Volgens sommige studies zou er door die techniek 10 tot 20 procent meer neerslag gevormd wordt, in zeer specifieke lokale gevallen. Er is echter ook een overzichtsstudie die concludeert dat het effect van die cloud seeding zeer beperkt is en in feite moeilijk aangetoond kan worden.”

Ook Oman, waar al achttien mensen omkwamen door het noodweer, had te kampen met zware overstromingen.

Kunstmatig opgewekte regen
Beeld AFP
Kunstmatig opgewekte regen
Beeld ANP / EPA
Kunstmatig opgewekte regen
Beeld ANP / EPA