© ram

Duilenclup hangt twee nestkasten voor uiltjes

Enkele vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei en leden van Duilenclup hebben zondag twee nestkasten geplaatst in de grensstreek. Zo wil die laatste vereniging iets doen voor de dieren aan wie ze haar naam dankt.

ram

De eerste steenuilenkast werd opgehangen aan de boerderij van Widar in Merksplas. Daarna reed het gezelschap naar Meersel-Dreef (Hoogstraten) om een nestkast te bevestigen aan een boom in het Paterswiel. “Duilenklup is een groepje van zes personen dat elkaar zeven jaar geleden op een herfstige dag heeft ontmoet”, zegt Jos Vinckx. “Na een eerste culinaire samenkomst zijn we dat blijven doen. Gaandeweg is er een soort van ernst ontstaan, waardoor we ondertussen niet alleen onze naam willen ontlenen aan de uilen, maar ook wel eens iets willen terugdoen voor deze mooie en uitzonderlijke vogels. We weten hoe het is begonnen, maar tegelijk zijn we blij dat er een evolutie is die we zelf niet kunnen en willen voorspellen.”

De nestkasten zijn zo gemaakt dat er geen kauwen naar binnen kunnen vliegen. Natuurpunt Markvallei organiseerde enkele maanden geleden nog een steenuilenwandeling in Zondereigen (Baarle-Hertog). Het is de kleinste uilensoort die in Vlaanderen voorkomt. De vogel stond van 1990 tot 2002 afgebeeld op een biljet van 100 Nederlandse gulden.