Direct naar artikelinhoud
Internationale politiek

Belgische ondernemers blijven handel drijven met Saoedi-Arabië

De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman.Beeld AFP

Belgische bedrijfs- en exportorganisaties blijven weg op een investeringstop in Riyad, die sinds de gruwelijke moord op de Saudische journalist Khashoggi door veel westerse spelers geboycot wordt. Of dit ook betekent dat de Belgo-Saudische handelsrelaties bevroren worden, is een heel andere vraag.

Alles wijst erop dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat van Istanbul op bijzonder gruwelijke wijze om het leven is gebracht door een doodseskader. Turkije zegt daar ook bewijzen voor te hebben. De internationale verontwaardiging is groot en dat zorgt ervoor dat ook de organisatie van het Future Investment Initiative in Riyad, ook wel het ‘Davos van de woestijn’ genoemd, in het gedrang komt. Deze topontmoeting waarop 3.800 hooggeplaatste politici en ondernemers aanwezig moesten zijn, wordt gepatroneerd door kroonprins Mohammad bin Salman (MbS), van wie steeds meer experts zeggen dat hij opdracht gaf Khashoggi te vermoorden.

De Amerikaanse financiënminister Steve Mnuchin zal alvast niet aanwezig zijn op de top en ook grote bedrijven als JPMorgen Chase, Ford en Uber sturen hun kat.

Geen sancties

Ook de Belgische bedrijfswereld is niet van plan om delegaties naar Riyad te sturen. Noch Flanders Investment & Trade (FIT), Voka als de Waalse export-organisatie Awex sturen vertegenwoordigers.

“Wij nemen niet deel aan het programma in Riyad”, zegt Awex-woordvoerder Arnaud Collette. “Wij hebben ook geen weet van Waalse bedrijven die daar aanwezig zullen zijn.” Eenzelfde geluid bij Flanders Investment & Trade. CEO Claire Tillekaerts: “Wij zijn niet aanwezig op de conferentie.” 

‘Het is aan de Belgische politici om te bepalen of er ten aanzien van een bepaald land handelsbeperkingen komen’
Arnaud Collette, Waals export-agentschap Awex

Een heel andere vraag is of de moord op Khashoggi invloed zal hebben op de Belgo-Saudische handelsrelaties. Arnaud Collette: “Awex houdt zich niet met politiek bezig. Het is aan de Belgische politici om te bepalen of er ten aanzien van een bepaald land handelsbeperkingen komen.” FIT-CEO Tillekaerts: “FIT volgt de situatie op de voet en zal als er meer duidelijkheid is over de feiten en de beslissingen van de bevoegde minister zijn acties inzake Saudi-Arabië al dan niet doorzetten.”

De Europese Unie reageert voorlopig terughoudend op de Khashoggi-moord. Samen met de G7-regeringen eist de EU dat Saudi-Arabië “een geloofwaardig” onderzoek voert. Van harde maatregelen of sancties is voorlopig geen sprake.

‘Saudi-Arabië blijft de belangrijkste invoerder: goed voor 91 procent van de Waalse exportlicenties voor wapens’
Denis Jackmin, GRIP-onderzoeker

Saudi-Arabië is momenteel het 35ste exportland voor België. De totale export in de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg 662 miljoen euro, de import is goed voor 1,7 miljard.

FN Herstal

België voert vooral chemische producten uit, maar het is bekend dat Riyad ook een belangrijke wapenklant is voor bedrijven als FN Herstal. “Vorig jaar keurde het Waalse gewest acht licenties voor wapenexport goed ter waarde van 152.700.298 euro”, zegt onderzoeker Denis Jackmin van de Groupe de recherche et d’information sur la paix et la sécurité (GRIP). “Saudi-Arabië blijft daarmee de belangrijkste invoerder: goed voor 91 procent van de Waalse exportlicenties voor wapens.”

Opmerkelijk: op zijn website vraagt Flanders Trade wel aandacht voor de entertainmentsector in Saudi-Arabië waar zich dankzij kroonprins MbS mooie investeringsopportuniteiten voordoen. “Het koninkrijk Saudi-Arabië wordt vaak gezien als een van ’s werelds conservatiefste landen. Maar door het land waait onder impuls van de ambitieuze kroonprins Mohammed bin Salman een nieuwe wind.”