Annabelle raakte gewond nadat een boordsteen losraakte in het zwembad van Ieper.© Thijs Pattyn/if

Annabelle (9) raakt gewond in zwembad, mama trekt aan alarmbel: “Had ze daar haar hand gezet, dan was een slagader geraakt”

Ieper -

Annabelle (9) liep een “horrorwonde” op in het zwembad van Ieper nadat een boordsteen losraakte. Mama Lieselot luidt de alarmbel en ook een andere ouder is bezorgd. “Een zwembad dat open is, moet een veilig zwembad zijn.”

Thijs Pattyn

Waarschuwing: onderstaande tekst bevat beelden die als schokkend ervaren kunnen worden.

“Het incident gebeurde afgelopen maandag tijdens het zwemmen met haar school Capucienen”, vertelt Lieselot Degrande. “De les was zo goed als gedaan. Met andere kindjes en een juf was Annabelle aan het oefenen om in het zwembad te springen en er terug uit te komen. Daarbij bleef ze met haar scheenbeen hangen aan de scherpe rand. Naast de voeg tussen twee tegels waren hoeken afgebroken, en dit trok het volledige vlees los van haar scheenbeen tot op haar bot. Ze had verschrikkelijk veel pijn en werd naar het ziekenhuis overgebracht met de ambulance. De juf bleef de hele tijd bij haar tot ook wij in het ziekenhuis waren.” (Lees verder onder de foto)

Het been van Annabelle.© if

De bezorgde moeder plaatste een bericht op sociale media over de “ongelooflijke horrorwonde”. “Mijn dochter kreeg twaalf hechtingen. Echt geen lachertje, maar ze hield zich enorm sterk”, aldus Lieselot. “Ik ben bijzonder dankbaar voor de manier waarop de school hiermee omging: de kinderen en de juffen waren heel erg onder de indruk, maar hebben goed gehandeld en treffen geen schuld. Zonder de juf kon Annabelle weg geweest zijn. Had ze haar hand of pols op dat scherp oppervlak gezet, dan was er een slagader geraakt.” (Lees verder onder de foto)

De wonde werd gehecht.© if

“Het stukje boordsteen lag blijkbaar op de bodem. Ik hoor dat dit een gekende situatie is. Er zou zelfs een plan zijn voor elke keer dat een stuk afbreekt. Blijkbaar werkt dat plan dus niet goed en ik heb gevraagd om extra maatregelen, maar daar moeten ze eerst over nadenken en vergaderen. Ondertussen blijven kinderen zwemmen in het bad. Het gat in de boord werd opgevuld met silicone.” (Lees verder onder de foto)

Een archieffoto van het zwembad van Ieper.© Thijs Pattyn

“Aan het gesprek met de schepen hield ik geen goed gevoel over. Veiligheid voor een zwembad met dagelijks zoveel kwetsbare bezoekers zou toch belangrijker moeten zijn en ik had op zijn minst iets meer empathie verwacht. Annabelle was al bang om te zwemmen, hierdoor zal ze helemaal het bad niet meer in durven. Ook ik ben er niet goed van, met gepieker en slapeloze nachten tot gevolg.”

Andere moeder reageert

Ook een andere moeder reageert, maar dan anoniem. “Het was schrikken toen onze jongste zoon mij overstuur opbelde, toen ik nog op mijn werk zat. Er is iets super ergs gebeurd in het zwembad, klonk het. En dat de juf gezegd had dat ze onmiddellijk hun ogen moesten sluiten, zodat ze de enorme wonde met zichtbare aders niet zouden zien. Onze oudste zoon moet deze week ook nog gaan zwemmen met school en ik twijfel of dat eigenlijk nog wel een goed idee is. Een zwembad dat open is, moet een veilig zwembad zijn.”

Reactie stad

Het stadsbestuur is zich bewust van de verouderde staat van het zwembad en wil daarom een nieuw zwembad bouwen, maar die plannen liepen de voorbije jaren vertraging op. “Ik heb begrip voor de emotionele reacties”, aldus sportschepen Patrick Benoot (Open Ieper). “Ik heb lang gebeld met de mama om ons te verontschuldigen en verantwoordelijkheid te nemen. Boordstenen zijn na verloop van tijd een heikel punt in elk zwembad, want ze zien af door het veelvuldig gebruik. Dat ze spontaan afbreken, gebeurt af en toe wel eens. Daarom gebeurt elke morgen een controle van de boorden door de redders. Als een tegel niet in orde is, wordt deze weggenomen en worden de scherpe randen afgevijld. In afwachting van herstelling wordt een gevarenkegel geplaatst. Hier gebeurde het incident enkele uren na de controle, een ongelukkige samenloop van omstandigheden.”

Een teaserfoto van het nieuwe zwembad van Ieper, dat in de volgende bestuursperiode gebouwd wordt.© if

Een teaserfoto van het nieuwe zwembad van Ieper, dat in de volgende bestuursperiode gebouwd wordt.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer