Direct naar artikelinhoud
vijf vragen

Froome nam te veel van zijn astmamedicijn: wat betekent dit voor de Sky-renner en zijn ploeg?

Chris Froome tijdens de Vuelta.Beeld EPA

De Britse wielrenner Chris Froome nam volgens de internationale wielerbond UCI te veel salbutamol tijdens de Vuelta eerder dit jaar. Wat is dat voor spul, waarom nam hij er blijkbaar te veel van en wat betekent dit voor de Sky-renner en zijn ploeg?

Wat is salbutamol?

Salbutamol is een middel tegen astma en wordt meestal via een zogeheten puffer ingebracht. In de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné in 2016 was op tv-beelden te zien dat Froome zo'n inhaler gebruikte. Een dag later verklaarde hij: "Ik gebruik de inhaler al sinds ik een kind ben. Ik doe het soms, vlak voordat ik een zware inspanning moet doen. Het is toegestaan door de UCI en heb er geen speciale toestemming voor nodig."

Klopt dat?

De regels van het wereldantidopingbureau Wada staan het gebruik van salbutamol toe, mits het niet boven de toegestane hoeveelheid komt. In dat geval wordt het door het Wada niet meer als medicijn gezien, maar als een prestatiebevorderend middel. Bij de positieve test van Froome, na rit 18 in de Vuelta, werd twee keer de toegestane waarde in zijn urine gevonden: 2.000 nanogram per milliliter in zijn urine, daar waar 1.000 nanogram de limiet is. Froome werd getest na een rit waarin hij 21 seconden uitliep op zijn concurrent Nibali. Een dag eerder had hij te maken gehad met een zware inzinking.

Heeft Froome nu de regels overtreden?

Dat wordt de komende maanden de grote vraag. Zo simpel is dat niet te bewijzen. Tegen Wielerflits.nl zei Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit: "Er is een bepaalde maximumhoeveelheid per dag vastgesteld, maar het is niet zo dat een dosering van het astmamedicijn bij ieder persoon op dezelfde manier in zijn afscheiding terechtkomt. Zo werkt het menselijk lichaam niet. Het gaat ook om de manier van toedienen. Sky zegt dat Froome pufjes heeft gebruikt, dat is toegestaan."

Hoe heeft Sky gereageerd?

De wielerploeg kwam vanmorgen met een verklaring en legt de bal niet neer bij Froome, maar bij de ploegarts. "Mijn astma werd erger tijdens de Vuelta en daarom volgde ik het advies van de ploegarts op om mijn dosis te verdubbelen", laat Froome weten. Teambaas Brailsford zegt in de verklaring: "De opname en afscheiding van salbutamol in het lichaam is onvoorspelbaar door complexe medische en fysiologische zaken. Maar we zijn erop gericht om de feiten boven water te krijgen en erachter te komen wat hier precies is gebeurd."

Wordt Froome nu geschorst?

Voorlopig mag hij, hangende het onderzoek, nog koersen. Hoelang dat onderzoek gaat duren, is onduidelijk. In het verleden zijn er vergelijkbare gevallen geweest. Alessandro Petacchi werd een jaar geschorst na een positieve test op hetzelfde middel tijdens de Giro van 2007. Ook moest de Italiaan zijn vijf etappezeges inleveren. Diego Ulissi kreeg in 2014 negen maanden schorsing voor het gebruik van salbutamol. Zij hadden destijds echter minder nanogram per milliliter in hun urine dan dat Froome nu heeft. Een van de mogelijkheden is dat Froome wordt geschrapt als winnaar van de Vuelta. In dat geval komt nummer vier, Wilco Kelderman, alsnog op het podium.