Direct naar artikelinhoud
Star Wars

Achter de schermen van 'The Last Jedi', door de lens van regisseur Rian Johnson

Kelly Marie Tran en John Boyega op de set van 'The Last Jedi'.Beeld Lucasfilm/Rian Johnsons’ behind the scenes photos from the set

Eindelijk, vanaf vandaag draait The Last Jedi in de zalen. Nieuwbakken Star Wars-regisseur Rian Johnson was zo enthousiast over zijn missie, dat hij elk detail van het productieproces vastlegde met zijn Leica-camera. In zwart-wit, dat is per definitie kunstzinnig.

Rian Johnson (43) en zijn analoge fotocamera zijn onafscheidelijk. Tijdens het draaien van The Last Jedi had de regisseur zijn toestel permanent om de nek. “Ik heb me snel gerealiseerd dat ik vanuit mijn regisseursstoel op de eerste rij zat voor de beste achter-de-schermen beelden”, vertelde hij daar in april over, tijdens Star Wars Celebration.

John Boyega en Gwendoline Christie op de set van 'The Last Jedi'.Beeld Lucasfilm/Rian Johnsons’ behind the scenes photos from the set

“Alles wat er cool uitzag, heb ik gefotografeerd. Uiteindelijk had ik duizenden foto’s. Maar weet je, een Star Wars-film maken, dat is een once in a lifetime-ervaring. Eentje waarvan ik achteraf deze herinneringen kan bewaren.” Wist Johnson toen veel dat Disney hem een half jaar later zou aanstellen om een heel nieuwe trilogie uit de grond te stampen.

Oscar Isaac, John Boyega en Carrie Fisher op de set van 'The Last Jedi'.Beeld Lucasfilm/Rian Johnsons’ behind the scenes photos from the set

Johnson gebruikte dezelfde analoge Leica M6 fotocamera waarmee hij eerder al beelden nam tijdens de opnames van Looper. Hij maakte zijn beelden in zwart-wit, met een suggestieve film noir-korrel. Een effect dat hij eerder per ongeluk verkreeg, bij het verkeerd ontwikkelen van een van zijn eerste fotofilmpjes.

Mark Hamill op de set van 'The Last Jedi'.Beeld Lucasfilm/Rian Johnsons’ behind the scenes photos from the set

Johnson koos zijn onderwerpen niet uit op basis van status. Naast de steracteurs haalde hij ook de meest inwisselbare crewmembers voor zijn lens, zoals deze poetsman die de set weer schoon moest maken na een actiescène. “Ik voelde me zo slecht tegenover die man, maar iemand moest het doen.”

Een foto die is geplaatst door Rian Johnson (@riancjohnson) op

Al zullen fans natuurlijk het meest geïnteresseerd zijn in zijn beelden van acteurs als Daisy Ridley, Oscar Isaac, Anthony Daniels als C3-PO en natuurlijk Carrie Fisher, de betreurde actrice die in The Last Jedi voor het laatst te zien is als Prinses Leia.

Een foto die is geplaatst door Rian Johnson (@riancjohnson) op

Een foto die is geplaatst door Rian Johnson (@riancjohnson) op

Een foto die is geplaatst door Rian Johnson (@riancjohnson) op

Een foto die is geplaatst door Rian Johnson (@riancjohnson) op