De bewoners van wzc Wissekerke in Bazel doorlopen een valpreventieparcours.© IF

Senioren blijven in beweging om risico op vallen te verkleinen

Waasland -

Zorgpunt Waasland maakt deze week werk van valpreventie bij senioren. Ze organiseren allerlei activiteiten in het Waasland om senioren bewust te maken van de gevaren die een val met zich meebrengt.

Dieter Verschooren

Het is niet toevallig dat die activiteiten plaatsvinden tijdens de week van de valpreventie. Wereldwijd valt er elke seconde een 65-plusser, met alle gevolgen van dien. Elke 11 seconden belandt er zelfs een oudere op spoed na een val. Het is dus belangrijk om senioren in beweging te houden en hen om te leren gaan met een wandelstok of rollator.

Zorgpunt Waasland organiseert daarom verschillende activiteiten in de woon-zorgcentra in onze streek. Dienstencentrum De Rui biedt, samen met de lokale Okra van Haasdonk, een wandelzoektocht aan. In De Notelaar in Beveren beoefenen de bewoners een eeuwenoude Chinese gezondheidspraktijk die de vitaliteit verbetert, genaamd Qigong.

Ook medewerkers worden bewust gemaakt voor de gevaren van een val. Zo worden ze er nogmaals op gewezen hoe belangrijk goed schoeisel is voor senioren en hoe ze de rollator en wandelstok moeten gebruiken. In woon-zorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas gaan de stoelen aan de kant en wordt de week afgesloten met een discofuif om de bewoners aan het dansen te krijgen. Dienstencentrum Den Birkenblok trekt er samen met de bewoners van woonzorgcentrum Huize Elisabeth en de leerlingen van basisschool De Zonnepit op uit om plaatsen te zoeken waar er valgevaar is in de omgeving, om dat later te rapporteren aan de gemeente.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER