© Photo News

Kamercommissie keurt bodycams voor agenten goed

In de toekomst zullen politiemensen op patrouille of tijdens interventies gebruik kunnen maken van bodycams. Voorwaarde is wel dat de agenten de bodycam zichtbaar dragen en waarschuwen wanneer ze het toestel aanzetten. Dat staat in de nieuwe camerawet waarvoor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken woensdag het licht op groen zette. De meerderheidspartijen stemden voor, terwijl PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH zich onthielden.

Door de nieuwe wet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Vroeger kon dat enkel in specifieke gevallen, zoals grote volkstoelopen, en na ingewikkelde goedkeuringen. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek naar radicalisering of zwaar banditisme.

Meteen is de wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning ook klaar. De regering besliste eerder een schild van duizend camera’s op onze snelwegen te installeren. Die zullen samen met de camera’s voor trajectcontrole en die van de lokale zones op een groot landelijk netwerk worden aangesloten.

De gegevens worden voor één jaar bijgehouden. Momenteel is de bewaartermijn een maand. De bestuurlijke politie mag de beelden maar een maand opvragen. Vanaf de tweede maand kan dat enkel door de gerechtelijke politie na goedkeuring door de procureur des konings en enkel voor misdrijven waar minstens een jaar celstraf op staat. Ook de inlichtingendiensten krijgen toegang tot de beelden, mits controle door het Comité I.

De nieuwe wet moet ook de gemeentebesturen meer mogelijkheden bieden. Voortaan is ook het gebruik van scooters die parkeerovertredingen vaststellen, wettelijk geregeld. Agenten van private bewakingsfirma’s zullen in real time beelden mogen bekijken die de politie of gemeente hebben geïnstalleerd voor de ordehandhaving. De politie moet echter steeds aanwezig zijn en instaan voor een eventueel ingrijpen.

Tijdens de behandeling van het ontwerp in de commissie, rijpte het idee om ook de brandweer van bodycams te laten voorzien. Het zou kunnen helpen in het kader van de opleiding of hulp kunnen bieden bij interventies, bijvoorbeeld om slachtoffers te helpen lokaliseren. Die piste haalde echter de eindmeet niet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt bereid te zijn het idee te onderzoeken, maar vindt dat het voorstel niet thuishoort in deze wetgeving, die slaat op de strijd tegen criminaliteit.

Alvorens de tekst helemaal in voege treedt, moet hij nog in de plenaire Kamer groen licht krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer