Agenten filmen eerste lynx in Limburg: bekijk hier de beelden

In Voeren is een lynx gefilmd. Daar zijn binnen- en buitenlandse experten het over eens. Het waren agenten van het lokale politiekorps die in november vorig jaar op klaarlichte dag een ‘vreemd’ dier in de verte zagen lopen. Ze hadden de juiste reflex en filmden het dier met hun iPhone. Het is de eerste keer dat een lynx in Vlaanderen wordt gefilmd. “Alweer een toppredator die erbij komt”, zegt Dries Gorissen, directeur bij het ANB.

Mireille MAES

Dik twee maanden voor Naya haar eerste stap op Vlaamse bodem zette, was er in Limburg al een ander nieuw roofdier gefilmd. Twee agenten hadden het geluk om in het najaar van 2017 aan de rand van een bos in Veurs de ‘geest van het bos’ te herkennen. “Die mannen hadden ‘iets’ zien lopen. De beelden die ze met de gsm schoten, waren niet van dusdanige kwaliteit dat binnenlandse experten meteen stelden dat het om een lynx ging. Maar na verificatie in het buitenland zijn we zeker. Op die 3de november liep er een lynx in Voeren rond,” vertelt Jan Loos van Landschaps vzw.

Discreet

De lynx is een katachtige die er een nog discretere levenswijze dan de wolf op nahoudt. “Het grote verschil met de wolf – waarvan we duidelijk in kaart kunnen brengen hoe de soort zich verspreidt – is de bijna onzichtbaarheid van de lynx. Hij wordt in Frankrijk niet voor niets ‘Le fantome de nos forêts’ genoemd. We weten eigenlijk niet waar dat dier overal leeft. Dit hyperdiscrete roofdier leeft in uitgestrekte natuurgebieden met voldoende voedselaanbod. Iets wat er hier in overvloed is. Het is een predator die hier kan overleven. Er waren trouwens in 2005 en 2006 al vermoedens dat in Voeren een koppel lynxen zat. Er werd toen in het voorjaar al het lynxen-geroep genoteerd. Ook waren er dode reeën die de aanwezigheid van deze predator lieten vermoeden. Alleen ontbraken toen de beelden”, legt Dries Gorissen uit.

Afstand

Waar deze lynx vandaag komt, is koffiedik kijken. “We weten dat een lynx bij zijn migratie minder grote afstanden aflegt dan de wolf. En er zijn al geruime tijd aanwijzingen dat in het hele grote natuurgebied van de Hoge Venen, de Eifel en dus ook Voeren lynxen ronddwalen. Bijzonder nieuws voor de Vlaamse natuur. Want door zijn levenswijze is de lynx nog een moeilijkere klant om te krijgen dan de wolf.” Of de lynx nog in Voeren zit, kan niemand bevestigen. “Hij liet zich niet meer zien. Maar je mag er daarom niet vanuit gaan dat hij er niet is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer