Iconisch personage Han Solo is opnieuw 28 jaar oud

Het stond in de sterren geschreven dat er een aparte film zou komen rond het personage Han Solo, een van de populairste helden in het Star Wars-universum. In ‘Solo: A Star Wars Story’ treedt de 28-jarige Alden Ehrenreich in de voetsporen van Harrison Ford en krijgen we te zien wat de roekeloze piloot in zijn jonge jaren uitspookte en hoe hij Chewbacca ontmoette.

van onze verslaggever Greet RAMAEKERS in Hollywood

Alden Ehrenreich stond voor de loodzware uitdaging om de rol van Han Solo over te nemen van Harrison Ford, die al sinds 1977 vereenzelvigd wordt met de befaamde rebellenpiloot.

“Ik vond het van uiterst belang om Harrison op voorhand te ontmoeten om zijn zegen te krijgen”, aldus Ehrenreich. “Hij schonk me het vertrouwen om mijn eigen stempel te zetten op het legendarische personage. Het was een pak van m’n hart dat mijn acteerprestatie bij hem in de smaak viel, want hij heeft de film niet één, maar twee keer gezien.”

Naast Ehrenreich schitteren ook Emilia Clarke, Woody Harrelson, Donald Glover en Thandie Newton in het nieuwe Star Wars-avontuur.

© Disney

Hoeveel schrik had je om in de huid te kruipen van een iconisch personage als Han Solo?

Alden Ehrenreich: “Han Solo is niet zomaar eender welke rol. Je stapt als het ware in een gigantisch avontuur dat miljoenen fans na aan het hart ligt. Kijk, kritiek is iets waar elke acteur mee moet leren omgaan, alleen staan er nu voor de eerste keer miljoenen ogen op mij gericht. (lacht) Ik vond het een spannende uitdaging om te luisteren naar de input van de talloze trouwe Star Wars-fans, maar tegelijkertijd wilde ik mijn intuïtie niet negeren. Ik heb altijd mijn uiterste best gedaan om het personage vol overgave tot leven te brengen, maar wat er daarna nog gebeurt, heb ik niet in de hand.”

Midden in de opnames werd een regisseurswissel doorgevoerd. Hoe heb jij die stoelendans ervaren?

“Ik denk dat regisseur Ron Howard uiteindelijk driekwart van de opnames naar zijn hand heeft gezet. We hebben heus niet alles opnieuw gedraaid hoor, maar vooral korte pick-ups heropgenomen. Ik heb absoluut niet het gevoel dat de film als een Frankenstein-experiment aan elkaar is geplakt, want Ron heeft in elke scène een vinger in de pap.”

Harrison Ford gooit in zijn vrije tijd nog steeds alle remmen los als piloot. Heb jij de microbe om te vliegen nu ook te pakken?

“Wel, toen ik voor het eerst plaatsnam in de cockpit van de Millennium Falcon (het ruimteschip van Han Solo, nvdr.) begon het kind in mij toch wel luidkeels te schreeuwen. Ook voor Han Solo was de Falcon een droom die uitkwam: het leek wel alsof hij na zes gestrande relaties uiteindelijk de ware liefde had gevonden. (lacht) De adrenaline van het vliegen bleef na de opnames nog lang nazinderen, maar of ik zover wil gaan als Harrison om mijn vliegbrevet te halen, is nog een ander paar mouwen. Het was in elk geval een bijzonder boeiende ervaring om opgeleid te worden door professionele piloten. Eén keer lieten ze me zelfs de stuurknuppel in handen nemen tijdens een vlucht… Onvergetelijk.”

© Evan Agostini/Invision/AP

Niemand minder dan Steven Spielberg en Francis Ford Coppola stonden aan de wieg van jouw prille carrière. Heb je hen nog recent gesproken?

“Mijn introductie in de filmindustrie heb ik te danken aan Spielberg, die me op 14-jarige leeftijd per toeval ontdekte in een video die werd afgespeeld op een bat mitswa-viering (Spielberg bezorgde daarna Ehrenreich zijn eerste Hollywood-agent, nvdr.). We zijn doorheen de jaren altijd in contact gebleven. Met Francis Ford Coppola heb ik zopas nog gezellig bijgebabbeld met - hoe kan het ook anders - een heerlijk wijntje van zijn wijngaard. (lacht) Het is geen fabeltje hoor, zijn wijn is echt top. Francis castte me voor mijn eerste grote rol in ‘Tetro’ in 2009 toen ik nog maar 17 was en is sindsdien altijd mijn mentor gebleven. Hij heeft me gevormd als acteur en als mens. Hij pakte me helemaal in met zijn warm hart en betoverende Hollywoodverhalen. Francis heeft altijd een neus gehad voor het heruitvinden van cinema en blijft tot op heden lustig voort experimenteren. Ik kan nog uren palaveren over mijn fascinatie voor de man.”