Familie Ivana blij met Maleisisch onderzoek: “Voelden ons aan het lijntje gehouden”

De familie van de onder raadselachtige omstandigheden overleden Ivana Smit is blij met het Maleisische onderzoek. Ze hopen dan ook dat er eindelijk gerechtigheid zal komen.

ADM/TVL/Chris Klomp/AD/DE LIMBURGER

In augustus zullen onderzoekers bepalen of er sprake is van verdachte omstandigheden. Indien nodig zal de zaak doorverwezen worden voor strafrechtelijk onderzoek. “Het is heel goed te vernemen dat er nu toch nader onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak”, zegt advocaat Sébas Diekstra aan Maleisische media.

De ouders van Smit roepen al langer om een diepgaand onderzoek. Zo loofden ze recent nog een beloning uit voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de verantwoordelijk voor de dood van hun dochter. Ze zijn er steeds van overtuigd geweest dat de dood van hun dochter geen ongeluk was, maar naar eigen zeggen vonden ze nooit gehoor bij de politie en autoriteiten.

Interessant moment

Fred Agenjo, oom van Ivana Smit, stelt dat de familie ‘zonder meer’ blij is met de nieuwste ontwikkelingen. “Er zijn acht sessiedagen en die vinden plaats over een termijn van 8 tot en met 24 augustus. Dus als het goed is zouden we op 25 augustus meer moeten weten. Al weet ik niet of er onmiddellijk een uitspraak gedaan zal worden.”

De familie van Ivana is nog steeds overtuigd dat de dood van het model geen ongeluk was. “Heel erg lang voelden we ons aan het lijntje gehouden. Er kwam werkelijk geen snipper informatie vanuit Maleisië naar de familie. In dat kader was het natuurlijk onverwacht. Waar we natuurlijk het allermeeste op hopen is dat daar echt een onafhankelijke rechter zit die zal zeggen: ‘Luister ik vind dat jullie conclusies ondeugdelijk zijn’. En dat hij dan zal besluiten om toch tot vervolging over te gaan.”

Vervelend ongelukje

De familie liet in Nederland forensisch-pathaloog Frank van de Goot onderzoek doen toen het lichaam van Smit terug in Nederland was. Van de Goot meent dat Smit waarschijnlijk al dood was voor ze de grond raakte. “Als de patholoog in Maleisië X heeft gevonden en onze patholoog Y, dan kunnen we ze vragen om dat verschil te duiden. Ons is verteld dat de procedure zichtbaar is, voor iedereen toegankelijk, en dat is wel degelijk een positieve trendbreuk voor ons.”

Agenjo is wel voorzichtig optimistisch. “De bron van al het bewijs is natuurlijk wel de Maleisische politie en die heeft als insteek om te doen alsof er niets aan de hand is. Dat het toch echt om een vervelend ongelukje ging en dat iedereen maar verder moet gaan met zijn leven. Maar we krijgen in ieder geval nu wel inzicht in het dossier. Dan hebben we ook de mogelijkheid om het tegen te spreken.”

Misdrijf

De familie heeft nog steeds de overtuiging dat Ivana door een misdrijf om het leven is gekomen. “Wij weten met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er geen sprake is van een ongeluk. Ieder weldenkend mens die alle feiten kent, zal dat beamen.”

Volgens Agenjo zijn er teveel verdachte omstandigheden. “Neem alleen al het feit dat de PMMA, de drug die in haar lichaam werd gevonden, zonder afbreukresidu werd gevonden. Met andere woorden: vlak voor haar dood ingenomen. En dat op het moment dat het echtpaar beweerd geslapen te hebben en in combinatie met haar verwondingen aan zowel hoofd als handen. Als je alles bij elkaar optelt, haar naaktheid en de lange tijd tussen haar dood en haar vondst, als je dat als onafhankelijke partij onder ogen krijgt, dan moet je daarbij je wenkbrauwen fronsen. En dat is waar wij op uit zijn: fronsende wenkbrauwen.”

Amerikaans koppel

Smit overleed op 7 november vorig jaar. Ze kwam vermoedelijk om het leven gekomen na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was die nacht op bezoek bij een Amerikaans koppel, op haar lichaam zouden sporen van geweld zijn aangetroffen. Mogelijk heeft ze die voor haar val opgelopen. Uit de autopsie is ook gebleken dat ze die avond grote hoeveelheden drugs genomen had.

De Nederlandse autoriteiten voeren momenteel ook een ‘oriënterend onderzoek’, of dat gaat leiden tot een strafrechtelijk onderzoek is voorlopig niet duidelijk.