Luister naar

Ingezonden brief: Naar het bejaardentehuis: een beslissing met pijn in het hart

Nieuws
Mariëtte van Kampenhout Gorinchem
maandag 23 oktober 2017 om 03:00

Eva Jinek zou haar ouders ‘niet in een bejaardenhuis stoppen’ (ND Zeven 14 oktober). Je hoort het mensen wel vaker zeggen. Ook in allerhande media komt het op deze manier wel ter sprake.

Wat heeft deze uitspraak eigenlijk een nare bijklank, als je het zelf hebt meegemaakt.

In de zomer van 2016 brak mijn moeder (toen 74) haar bekken. Zij was fulltime mantelzorger voor mijn vader (toen 85). Al gauw werd duidelijk dat zij zes weken zou moeten revalideren.

Met spoed heb ik een tijdelijke plaats voor mijn vader in het verzorgingshuis moeten regelen. Mijn broer heeft mijn vader erheen gebracht. Een kamer met een bed en een tafeltje. Een huiskamer vol mensen die je nog niet kent. De rit naar huis terug, alleen.

Na een paar maanden revalideren kon mijn moeder terug naar huis. Mijn vader niet. In de loop van de zomer was het duidelijk geworden dat mijn moeder volledig op was, van de intensieve zorg die zij al jaren met zo veel aandacht en moeite aan mijn vader had gegeven.

We hebben deze beslissing uitgebreid besproken. We hebben erover gepraat, getwijfeld, gehuild.

Uiteindelijk hebben we de situatie met verdriet aanvaard. Nu brengt mijn moeder twee keer per dag een bezoek aan mijn vader. Mijn broer en ik gaan, met onze gezinnen, erheen wanneer we kunnen. Nog steeds doet het pijn – maar thuis, dat gaat niet meer. Ook zijn niet alle nieuwbouwhuizen – en inkomens – berekend op de zorg voor een of twee ouders.

Je vader of je moeder ‘stop’ je niet in een bejaardenhuis: ik heb het vroeger ook gezegd. Desondanks zit mijn vader er nu wel. Ik heb het zelf geregeld. Het kon niet anders.

Ik pleit ervoor dat we een andere manier gaan vinden om de gang naar het verzorgingshuis te beschrijven, een manier die niet de veroordeling van de kinderen of partner meebrengt. Want ik ken niemand die niet met pijn in zijn of haar hart tot dit besluit is gekomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'