Luister naar

Nieuw kabinet bewaart de nivellering tot het laatst

Nieuws
Doet Rutte III meer voor de rijken of de armen? Voor de oppositie is duidelijk dat Jan Modaal de rekening betaalt. Maar is dit wel zo? De conclusie is niet eenduidig. Veel hangt af van de vraag of het kabinet de rit uitzit.
Robert Giebels redactie vk
maandag 23 oktober 2017 om 03:00
Nieuw kabinet bewaart de nivellering tot het laatst
Nieuw kabinet bewaart de nivellering tot het laatst anp / Robin Utrecht

Den Haag

Na de presentatie van het regeerakkoord groeide het uit tot hét thema van de linkse oppositie: het aanstaande kabinet-Rutte III heeft meer oog voor de rijken dan voor de armen. Premier Rutte houdt intussen staande dat er sprake is van een evenwichtig koopkrachtbeeld. Wie heeft gelijk?

Uit de koopkrachtplaatjes die het Centraal Planbureau publiceerde bij de publicatie van het regeerakkoord (zie grafiek), werd het al duidelijk: iedereen gaat er iets op vooruit, maar uitkeringsgerechtigden, gepensioneerden en werkenden met een salaris onder modaal minder dan de midden- en hogere inkomens.

Dat is een gevolg van een paar politieke keuzes. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent valt daar niet onder, hoewel die wel vaak als een van de boosdoeners wordt genoemd. Hoge en lage inkomens zullen immers evenveel euro’s aan eerste levensbehoeften uitgeven, zo lijkt het.

Maar volgens het CPB klopt die veronderstelling niet. Arm en rijk geven blijkens onderzoek een vijfde deel van hun inkomen uit aan goederen en diensten in het lage tarief. Een btw-verhoging vergroot de inkomensverschillen daardoor niet.

Het eerste wat wel een rol speelt is de invoering van de ‘tweetaks’, twee belastingschijven. Een van 36,89 procent en, voor inkomens boven de 68.600 euro, een van 49,5 procent. Daardoor betalen lage inkomens 700 miljoen euro meer belasting. Midden- en hoge inkomens betalen 6,2 miljard euro minder belasting. Dat maakt de inkomensverschillen groter.

Het huidige demissionaire kabinet-Rutte II had deze lastenverlichting van per saldo ruim 5 miljard euro al vastgelegd, inclusief twee belastingschijven met vrijwel dezelfde percentages als waar het nieuwe kabinet nu toe heeft besloten. Het zou allemaal worden uitgesmeerd over de komende 20 jaar. Bovendien stond er over diezelfde periode een geleidelijke versobering van de hypotheekrenteaftrek tegenover.

Waar de komst van de twee belastingschijven de inkomensverschillen vergroot, verkleint versobering van de aftrek ze weer enigszins. Afschaffing van die ‘subsidie op de eigen woning’ zoals economen de aftrek vaak aanduiden, zou vooral de hogere inkomens treffen en is daarmee een van de meest nivellerende maatregelen denkbaar.

belastingkorting

Rutte III kiest ervoor die hele operatie in versnelde vorm naar voren te halen. Maar het gaat niet meer gelijk op. Het nieuwe kabinet wil al in 2019 beginnen met de belastingverlaging, maar het voltooit de versobering van de hypotheekrenteaftrek pas in 2023. Dat betekent een forse denivellering voor komende jaren.

Om te voorkomen dat die inkomensongelijkheid niet te hoog oploopt, is er wel weer iets op gevonden: iedereen krijgt in 2021 een belastingkorting van 350 euro. Die algemene heffingskorting verkleint de inkomensongelijkheid, want voor een minimumloner tikt 350 euro zwaarder aan dan voor een miljonair. Ook krijgen werkenden minder belastingkorting bij een hoger inkomen. Dit ‘sneller afbouwen van de arbeidskorting’ pakt nadelig uit voor de hoogste inkomens en is daarmee ook een nivellerende maatregel.

Dat is echter niet genoeg om het belastingvoordeel voor de hoge inkomens te compenseren. Voor de echte correctie blijft het wachten op het moment dat de hypotheekrenteaftrek daadwerkelijk wordt afgebouwd.

Alles bij elkaar opgeteld wordt Rutte III een denivellerend kabinet dat er wel op heeft gelet dat de verschillen niet te hoog oplopen. Met één addertje onder het gras: als het kabinet in de eerste drie jaar valt, is wel de denivellerende tweetaks in gang gezet, maar niet de nivellerende versobering van de hypotheekrenteaftrek. Die kan dan zomaar opnieuw onderwerp worden van de verkiezingscampagne. <

extra stimulans

Zonder regeerakkoord zou Rutte III in 2021 een overschot op de begroting hebben van bijna 13 miljard euro. Het nieuwe kabinet geeft 14,5 miljard extra uit. Een tekort? Nee, zegt Rutte III, want al dat extra geld uitgeven stimuleert de economie met bijna 5 miljard. Dus rekent het kabinet in 2021 op een overschot van circa 0,5 procent van het bbp. Echter. De opbrengst komt uit voorspellende modellen, waar de uitgave een uitkomst is van optellen en aftrekken van echte bedragen. De 14,5 miljard die Rutte III uitgeeft is daarmee veel zekerder dan de bijna 5 miljard die dat oplevert door een gestimuleerde economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.