Direct naar artikelinhoud
Onderzoek Belgisch voetbal

Probeerde KV Mechelen matchen te fixen om in eerste klasse te blijven?

Vooral als Bart Vertenten floot, behaalde Malinwa weleens een punt
Beeld BELGAONTHESPOT

De Belgische topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten hadden nauwe banden met de Servische makelaar Dejan Veljkovic. Veljkovic zou samen met hen geprobeerd hebben KV Mechelen in eerste klasse te houden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis

Of er echt sprake is van corruptie, zal nog moeten blijken uit het onderzoek. Maar afgeluisterde telefoongesprekken van Veljkovic wekken alvast de schijn dat de makelaar wedstrijden probeerde te regelen voor KV Mechelen. De speurders zouden volgens de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad maandenlang de telefoons van de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic hebben afgeluisterd. Ze merkten daarbij hoe die laatste heel vaak belde met beide toprefs. Zowel aan Delferière als aan Vertenten liet de Servische makelaar uitschijnen dat hij hen met voorsprong de beste arbiter van België vond.

Lees ook: Dit is de man die de 'Trumpisering' van het voetbal inluidde

Delferière zou door bemiddeling van Veljkovic met een zeer fikse korting een nieuwe auto hebben kunnen kopen bij een garage in Aalst. De makelaar zou ook geld hebben geïnvesteerd in de voetbalschool van Delferière. Met Bart Vertenten, die Veljkovic consequent ‘zijn vriend’ noemt, ging hij geregeld iets drinken en eten na de wedstrijden. De schijn van ongure toestanden is alvast aanwezig.

KV Mechelen

Veljkovic zou zijn goede contacten met beide scheidsrechters hebben gebruikt om te proberen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Omdat dat dreigde te mislukken, werden ook spelers en bestuurders van Waasland-Beveren en Eupen benaderd door de makelaar, aldus de kranten. Uiteindelijk degradeerde Mechelen na een opmerkelijke 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen.

Lees ook: Misschien wordt het nu dan stilaan toch tijd voor moedige wetgevers om de stal uit te mesten

5,625 miljoen euro

“Aanwijzingen van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018.” In z’n persbericht maakte het federaal parket het gisteren niet concreter dan dit, en zo bleef het ongeloof in de voetbalwereld net zo overweldigend als 13 jaar geleden na de onthullingen over gokchinees Zheyun Ye. 

Dé vraag luidt nu natuurlijk: welke wedstrijden?

Gisteravond raakte bekend dat ook Olivier Somers, de sterke man van KV Mechelen is opgepakt door de federale politie. Ook sportief directeur Stefaan Vanroy en Thierry Steemans, die instaat voor de financiën, werden van hun bed gelicht en worden vandaag mogelijk aangehouden.

Somers nam op 22 december 2017 met Dieter Penninckx (Brantano) de club over. Het duo investeerde 5,625 miljoen euro. Veljkovic kreeg carte blanche om de spelerskern te versterken. Maar dat hielp niet. Op de laatste speeldag zakte KV Mechelen op basis van z’n doelpuntensaldo. Na een achteraf fel gecontesteerde zege van Eupen, dat in de tweede helft plots vier keer kort na elkaar scoorde en Moeskroen inblikte met 4-0.

Tijdens KV Mechelen-Charleroi floot Vertenten een strafschop na een fopduik. KV Mechelen leek de twee cruciale punten voor het behoud binnen te hebben, maar de strafschop werd gestopt

“Het heeft niks met gokken te maken deze keer”, zegt een bij het onderzoek betrokken bron. Justitieminister Koen Geens zei in de Kamer: "Volgens ons is er geen link met de kansspelen.”

Het zou dus vooral zijn gegaan om sportieve resultaten bij te sturen door de scheidsrechter om te kopen, al zijn er ook bronnen rondom het onderzoek die melding maken van matchfixing terwille van de georganiseerde misdaad.

Met hulp van Vertenten?

KV Mechelen behaalde vorig seizoen zes zeges en speelde negen keer gelijk. Opvallend, puur op grond van statistieken, is dat Bart Vertenten over het hele voetbalseizoen vier wedstrijden van Mechelen floot. Daarvan won het er twee: op 4 november 2017 met 2-0 van KV Kortrijk en op 9 december met 0-1 van KV Oostende. Het was de enige uitzege van het hele seizoen.

Tijdens KV Mechelen-Charleroi floot Vertenten op 24 februari in de 82ste minuut bij 1-1 een strafschop na een fopduik van Nicklas Pedersen. KV Mechelen leek de twee cruciale punten voor het behoud binnen te hebben, maar Charleroi-keeper Steve Mandanda redde de strafschop van Mats Rits. Het bleef 1-1.

Anderlecht

Een andere wedstrijd die volgens onze informatie voorwerp uitmaakt van het onderzoek is de 5-0-thuiszege van Club Brugge tegen Anderlecht op 17 december 2017. Club was in bloedvorm, en Anderlecht een zwalpend schip. De Brusselse club stond zou drie dagen later worden overgenomen door Marc Coucke.

Club-Anderlecht werd gefloten door Sébastien Delferière en kende net voor rust een onwaarschijnlijk verloop

Bij Anderlecht stonden de via Veljkovic bij KV Mechelen gehaalde Sofiane Hanni en Ivan Obradović in de basis. Hanni werd tijdens de winsterstop verkocht, Obradović werd onlangs door het nieuwe bestuur verbannen naar de B-kern.

Club-Anderlecht werd gefloten door Sébastien Delferière en kende net voor rust een onwaarschijnlijk verloop. Club scoorde tweemaal in de extra tijd. Bij livebetting, schieten de odds de hoogte in naarmate seconden wegtikken. Wie in minuut 45 nog had ingezet op 2-0, deed de zaak van z’n leven. Na de rust kreeg Club nog twee strafschoppen wat van deze wedstrijd bijna een model maakte van wat gokkartels wereldwijd willen zien gebeuren.

Roland Duchâtelet, sterke man bij Sint-Truiden en al sinds de zaak-Ye whistleblower omtrent wedstrijdvervalsing, suggereert een nog veel langere lijst van gefixte wedstrijden: "Dit verhaal duurt nog weken."

Volgens De Tijd hebben de speurders ook “harde bewijzen” over geknoei met matchen in play-off 1. Ondertussen bracht Club Brugge-trainer Ivan Leko de nacht door in de cel.