Annelies organiseert Moederdag voor hondenmama’s: “Gezien, gehoord en gewaardeerd voelen”

Lier -

Moederdag staat voor de deur, een dag gewijd aan het vieren van moederschap in al haar vormen. Annelies Huylebroeck van Stories from the Heart Photography weet dat moederschap veel gedaanten kent. Daarom organiseert ze The Dogmom Days of Moederdag voor hondenmama’s. We waren aanwezig bij de eerste fotosessie.

Hélène Baccaert

Voor Annelies is het idee van moederschap veel breder dan alleen biologisch ouderschap. “Ik ben echt een hondenmoeder in hart en nieren, en hoewel ik nog een onvervulde kinderwens heb, beschouw ik mijn honden als mijn kinderen”, deelt ze. “Voor mij is Moederdag een beetje confronterend, maar mijn honden helpen me erdoorheen.”

“In mijn omgeving was iedereen meteen zwanger, dus ik had verwacht dat het ook bij mij vlot zou gaan”, zegt Annelies. “Na verloop van tijd begon ik aan mezelf te twijfelen. Je voelt je minder vrouw. Toen ik mijn verhaal deelde, merkte ik dat anderen ook hun verhalen begonnen te delen. Dat bracht me aan het denken.”

“Ik heb heel veel geluk gehad met mijn honden, want zij hebben mij erdoorheen getrokken in die diepe dalen”

Annelies Huylebroeck

Stories from the Heart Photography

Annelies erkent het geluk dat haar honden in haar leven hebben gebracht, vooral op moeilijke momenten. “Ik heb heel veel geluk gehad met mijn honden, want zij hebben mij erdoorheen getrokken in die diepe dalen”, vervolgt ze. “Dus voor hen doe ik het.”

Erkenning

De reacties op haar initiatief laten zien waarom het broodnodig is om aandacht te schenken aan moederschap in al zijn vormen. “Ik heb vrouwen ontmoet die in tranen waren omdat ze zich gewaardeerd voelden door deze dag,” vertelt ze. “Ik vind dat hondenmoeders niet minderwaardig zijn als ze geen biologische kinderen hebben. Liefde en zorg kennen vele vormen.”

Noah kwam speciaal vanuit Nederland naar Lier met haar hond Ace.© hb

Voor Annelies is dit initiatief niet alleen een fotografische ervaring, het is ook een moment van verbinding en erkenning voor hondenmoeders. Elke deelnemer krijgt een persoonlijke boodschap en een cadeautje. “Toen ze zich inschreven, kregen ze een kaartje opgestuurd met een wensarmbandje erbij. Na de shoot kregen alle vrouwen ook nog een roosje met een persoonlijke boodschap mee naar huis en een zelfgemaakt cadeau van hun viervoeter. Het is een dag voor hondenmama’s, zodat ze zich gezien, gevoeld en gewaardeerd voelen.”

Herinneringen

Noah kwam speciaal uit Nederland naar Lier voor de fotoshoot met haar hond Ace. “Ik heb in het begin wel getwijfeld,” zegt Noah, “maar Ace heeft acht weken geleden een operatie gehad en toen dacht ik: het leven is toch best wel kwetsbaar, hij wordt ook ouder en ik wil zo veel mogelijk herinneringen met hem hebben”, legt ze uit.

“Zeker als je geen kinderen kan krijgen, is een hond echt je kind”

Noah

‘Mama’ van Ace

Voor haar is Moederdag voor hondenmoeders een kans om deze unieke band te vieren en te erkennen. “Zeker als je geen kinderen kan krijgen, is een hond echt je kind”, vervolgt ze. “Dus ik vind het helemaal niet raar dat er dan ook een Moederdag rond georganiseerd wordt. Ik vind zelfs dat het wat groter mag worden.”

Griet en haar hond Babette.© hb

Ook Griet en haar trouwe viervoeter Babette nemen deel aan de fotoshoot. “Ik ben een grote hondenliefhebber, en hoewel ik niet specifiek voor Moederdag hier ben, vind ik het een charmant idee”, zegt Griet. “Ik heb al een Moederdagcadeau gekregen”, lacht ze. “Koeien knuffelen. Maar dit is een cadeautje aan mezelf.”

Op zaterdag 11 mei vindt een tweede shoot plaats. De keuze van Annelies om de fotoshoot op die dag, de officiële Moederdag voor hondenmoeders in Amerika, te organiseren, is geen toeval. Ze hoopt deze dag ook in België en Nederland te laten inburgeren en zo stap voor stap het taboe te doorbreken.

Na afloop maakten de honden zelf een Moederdagcadeautje.© hb

Op 11 mei vindt nog een tweede shoot plaats.© hb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht