zaterdag 21 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

COLUMN BEELDSPRAAK

over het beeld van de week

Artikel 68.3, C3

LEANDER KUIPERS

ALKEN Zat ik dus eerst een kwartier naar Pommelientje te zoeken (het appelfiguurtje uit deze krant, niet de rijpe vrucht uit Temptation Island), voor ik er achter kwam dat het over iets anders ging. In Terkoest pakken ze namelijk de koe bij de horens.

Om te voorkomen dat er nog gevaarlijk autoverkeer passeert bij het begin en einde van een schooldag, sluit men voortaan de Parkstraat tijdens die momenten af middels twee slagbomen. Die zitten heel ingenieus, wanneer ze in rust zijn, telescopisch opgevouwen in van die gele zuilen met een paarse octopus bovenaan - terwijl ik dit schrijf vraag ik me af welke pillen de ontwerper van die zuilen zou nemen. Wanneer nodig, takelt de schooldirecteur de slagbomen uit die zuilen en sluit het rechterrijvak af. Dat zal ze leren.

Prima initiatief, nog los van de vraag of het tweemaal daags afsluiten van een openbare weg door een schooldirecteur wel geheel conform is met een dozijn aan gemeentelijke en andere verordeningen. We zijn goeie Vlamingen en dus flexibel in die dingen.

Punt is vooral dat het geen echte slagbomen zijn. Het is te zeggen, ze hebben die functie wel, maar ze zien er niet zo uit. Om te beginnen zijn ze verontrustend dun. Wat zeg ik, ze buigen enigszins door. En ten tweede is het verbodsteken aan het eind niet bepaald in overeenstemming met het Koninklijk Besluit van 1 december 1975, artikel 68.3 betreffende de verbodsborden. Dat stipuleert immers dat bord C3 aan bepaalde afmetingen dient te voldoen, terwijl dit bordje eerder gefabriceerd lijkt te zijn uit het deksel van een pot mayonaise. Ik vermoed tijdens het knutsel-uurtje.

Dat zou nog niet zo erg zijn, mocht artikel 68.3 niet tevens betekenen dat bord C3 voorziet in een verbod voor àlle bestuurders. Dus ook voor fietsers. Nogmaals, we zijn flexibel, maar fietsende ouders of kinderen die de slagboom in Terkoest passeren, zijn dus in overtreding. Her en der wrijft een Alkense advocaat zich in de handen.

Belgische autobestuurders kennende, hebben zij bovendien weinig boodschap aan een bordje aan een uitschuifbaar balkje dat enkel de rechterrijstrook afsluit. Dat wordt slalommen.

Trouwens, het zal aan mij liggen maar ik heb Pommelientje in de krant dus nog nooit gevonden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws