Resten champignonteelt mogelijk geschikt voor waterzuivering

Nieuws
Een overblijfsel van de champignonteelt kan mogelijk worden ingezet om water te zuiveren van schadelijke stoffen, verwachten Utrechtse onderzoekers. Het gaat om het mengsel van schimmeldraden en paardenmest (substraat) dat resteert nadat de champignons geoogst zijn.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 10:35
Afbeelding
beeld anp

‘Het substraat verlaagt onder andere de concentraties van bestrijdingsmiddelen en medicijnen in vervuild water’, zeggen wetenschappers Brigit van Brenk, Han Wösten en collega’s in vakblad Applied Microbiology and Biotechnology en tevens op de site van de universiteit van Utrecht.

Champignons groeien op gecomposteerde, gesteriliseerde paardenmest. Daarin worden graankorrels met schimmel gestopt, waarop vervolgens een netwerk van schimmeldraden ontstaat. Daaruit komen dan de paddenstoelen, legt de universiteit uit. Uiteindelijk blijft het substraat over, dat volgens de universiteit met name naar Duitsland gaat om daar nog als mest dienst te doen.

Verder onderzoek

De onderzoekers probeerden het spul nu echter uit als waterzuiveraar. Ze deden onder meer het antimuggensmeersel DEET, cafeïne en het medicijn tegen epilepsie carbamazepine én substraat in het water. Na een aantal dagen bleek dat van de verschillende stoffen 10 tot zelfs 90 procent was verdwenen.

‘Het is een vrij simpele, goedkope en duurzame manier om water te zuiveren. Maar er is nog wel een weg te gaan, hoor’, voorspelt Van Brenk.

Resultaten

‘Van Brenk toonde met andere experimenten ook aan dat champignonsubstraat in staat is water te zuiveren van kleurstoffen en PFAS. Die resultaten zullen later dit jaar gepubliceerd worden’, aldus de universiteit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse beleggers maakten dit jaar al 11,3 miljard euro winst

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot ruim 180 miljard, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Tien gewonden door blikseminslag in Dresden

In de Duitse stad Dresden zijn tien personen gewond geraakt door de bliksem. Vier slachtoffers hebben volgens de brandweer levensgevaarlijke verwondingen opgelopen.

Afbeelding

Mediabedrijf Trump lijdt meer dan 300 miljoen dollar verlies

Het mediabedrijf van Donald Trump, de Trump Media and Technology Group (TMTG), heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van meer dan 300 miljoen dollar geleden. De onderneming, die recent naar de beurs in New York ging, genereerde daarbij nauwelijks omzet.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin, focus op vergadering Shell

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken onder meer de nieuwe recordstand van de Nasdaq. De Amerikaanse techgraadmeter profiteerde van een sterke koerswinst van Nvidia.

Afbeelding

Nintendo koopt bedrijf achter ombouwen game Hogwarts Legacy

Nintendo heeft een Amerikaanse studio overgenomen in aanloop naar het verschijnen van de opvolger van de Nintendo Switch, de bekende spelcomputer van de Japanse game-ontwikkelaar.

Afbeelding

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren.