30 april 2024 om 10:56
Almatine Leene
beeld Dick Vos

Maak van 1 mei een officiële vrije dag. Niet om feest te vieren maar om actie te voeren

Als je in Zuid-Afrika vraagt wat iemand voor werk doet, kan het gebeuren dat je in het Afrikaans te horen krijgen dat diegene een tuisteskepper is. Een prachtig woord! In het Nederlands zouden we zeggen dat iemand huisman of huisvrouw is maar in vergelijking met tuisteskepper is dat een weinigzeggende uitdrukking. 

Betaald werk buiten de voordeur zien we vaak als scheppend, als zinvol tegenover het onderhouden van je eigen huis en op kinderen passen. Dat is best vreemd want om een ‘thuis te scheppen’ vraagt veel werk. Om die reden lijkt het me passend om op de internationale Dag van de Arbeid niet alleen aandacht te hebben voor hen die betaald werk buitenshuis doen. Dus op 1 mei allereerst mijn waardering voor allen die tuisteskeppers zijn!

In Nederland is de Dag van de Arbeid geen vrije officiële feestdag, terwijl dit in veel andere landen zoals Italië, Duitsland en Zuid-Afrika wel het geval is. De ontstaansgeschiedenis gaat terug tot de negentiende-eeuwse strijd voor een achturige werkdag. Veel demonstraties liepen uit de hand, met doden als gevolg.

D..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

We hebben invloed op onze toekomst, maar kunnen haar niet voorspellen met doemscenario's

De ons aangezegde rechtse regering stemt Reina Wiskerke niet vrolijk en optimistisch. Maar 'ach en wee' roepen, lukt haar even niet als het Hoofdlijnenakkoord verschijnt.

nd

Engelssprekend personeel in horeca en kledingzaken vervelend? 'Buitengewoon positief juist!'

Sahar Noor migreerde in de jaren ‘90 met haar ouders naar Nederland. ‘De taal van nieuwkomers was nooit maar dan ook nooit goed genoeg. Die norm is doorbroken.’ Al dreigt daar weer verandering te komen ...

nd

'Zodra het Nationaal Archief opent, ga ik kijken wie er in ons dorp bij de NSB waren.' Goed idee ...?

'Wij wonen hier niet onder de grote rivieren', zegt Wim, op een bankje in Cuijk aan de Maas. 'Wij wonen hier onder de grote riolen.' Hij maakt zich zorgen over de natuur. Toch stemt hij PVV.

Afbeelding

Twee geloven op één kussen: gaat dat wel? 'Geef respect en ruimte aan elkaar'

Kan een relatie werken als de één gelovig is en de ander niet? Wat zijn de voorwaarden om zo'n relatie te laten slagen? En wat zijn de gevaren?’ Christen zijn is meer dan een lifestyle, stelt Cocky Drost.

Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs, eigendom van Euronext.

Is het slim de aandelen in mei te verkopen? De belegger moet tegenstrijdige data afwegen

‘Sell in May and go away, but remember come back in September.’ Over het beste moment voor de koop of verkoop van aandelen, doen tal van spreuken de ronde. Peter de Waard legt het uit.

Let bij demonstraties tegen Israël wat vaker op de definitie van demonstreren

Het is absurd dat het Concertgebouw concerten annuleert en dat de UvA haar colleges dagenlang moet stilleggen als gevolg van de protesten, schrijft Mark de Jager. ‘Luister naar maestro Jules.’

Aad Kamsteeg

Al ons bidden ten spijt, Poetin heeft zich niet bekeerd en de leiders van Hamas ook niet

Stel je voor, zo schrijft Aad Kamsteeg, dat iedereen was opgehouden met bidden. Hoe zou de wereld er dan hebben uitgezien? Misschien dat God vooral ons vertrouwen vraagt, ook al zien we het effect van ons bidden niet.

Reina Wiskerke

Welkom in de wereld van de volwassenheid, waar je eigen verlangens niet doorslaggevend zijn

Houd rekening met elkaar. Maar je moet je niet te laten gijzelen door de emoties van een gekwetst mens, schrijft Reina Wiskerke. Ze denkt aan de muzikant Joost Klein en aan dartster en transvrouw Noa van Leuven.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Laat je niet in deze tijd van religieuze onwetendheid niet verstikken door geloofsschaamte

Christenen schrikken er vaker voor terug om op geloof gebaseerde overtuigingen te uiten over controversiële kwesties zoals abortus, seksualiteit of gender. Kelly Keasberry roept op tot moed.