Economie eurozone uit recessie na groei in eerste kwartaal

Nieuws
De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2023 was er een economische krimp van 0,1 procent.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 11:30 aangepast 12:07
Afbeelding
beeld anp

Duitsland, de grootste economie binnen het eurogebied, zag in het eerste kwartaal een groei van 0,2 procent, na een krimp van 0,5 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. De Franse economie, de op een na grootste van de eurozone, versnelde de groei naar 0,2 procent, van een groei van 0,1 procent in het voorgaande kwartaal. De Spaanse economie groeide opnieuw met 0,7 procent en de Italiaanse economie met 0,3 procent. Van de Nederlandse economie waren nog geen gegevens beschikbaar voor het eerste kwartaal.

Volgens ING-econoom Bert Colijn laat de economie van de eurozone eindelijk weer enige betekenisvolle groei zien, na een lange periode van stagnatie die volgde op de energiecrisis in de tweede helft van 2022. De economie profiteert volgens hem van een stabielere energievoorziening en lagere energiekosten. Hoewel er volgens de ING-econoom geen krachtig herstel in de maak is, is de eurozone wel duidelijk een betere fase ingegaan met economisch herstel, lage werkloosheid en een afkoelende inflatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laadpalenmaker Alfen onderuit op lager Damrak na cijfers

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht.

Afbeelding

Nederlandse beleggers maakten dit jaar al 11,3 miljard euro winst

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot ruim 180 miljard, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Tien gewonden door blikseminslag in Dresden

In de Duitse stad Dresden zijn tien personen gewond geraakt door de bliksem. Vier slachtoffers hebben volgens de brandweer levensgevaarlijke verwondingen opgelopen.

Afbeelding

Mediabedrijf Trump lijdt meer dan 300 miljoen dollar verlies

Het mediabedrijf van Donald Trump, de Trump Media and Technology Group (TMTG), heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van meer dan 300 miljoen dollar geleden. De onderneming, die recent naar de beurs in New York ging, genereerde daarbij nauwelijks omzet.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin, focus op vergadering Shell

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken onder meer de nieuwe recordstand van de Nasdaq. De Amerikaanse techgraadmeter profiteerde van een sterke koerswinst van Nvidia.

Afbeelding

Nintendo koopt bedrijf achter ombouwen game Hogwarts Legacy

Nintendo heeft een Amerikaanse studio overgenomen in aanloop naar het verschijnen van de opvolger van de Nintendo Switch, de bekende spelcomputer van de Japanse game-ontwikkelaar.