© HBVL

400 Limburgse schoolkinderen leren met kantelbus hoe ze zich bij busongeval kunnen redden

Zo’n 400 leerlingen van basisscholen in Noord-Limburg leren volgende week hoe ze zich moeten redden uit een bus als ze betrokken raken bij een ongeval. Voor de evacuatieoefening gebruikt brandweer Noord-Limburg een kantelbus uit Frankrijk, die 90 graden kan draaien en waarin met rook en vuur een crash kan worden nagebootst. De oefening vindt niet toevallig plaats in Lommel. Ruim vijf jaar geleden stierven 15 kinderen en twee begeleiders van basisschool ’t Stekske na een busongeval in het Zwitserse Sierre. “We willen lessen trekken uit dat drama”, zegt Jenny Luyts van Hulpverleningszone Noord-Limburg.

Koen SNOEKX

De kantelauto van de politie is bekend, maar er bestaat ook een kantelbus. De draaiende autobus werd ontwikkeld in Frankrijk en wordt er gebruikt voor evacuatieoefeningen in het geval van een busramp. Volgende week komt de ‘kantelbus’ voor het eerst naar ons land. “Van maandag tot en met woensdag krijgen in Lommel zo’n 400 zesdejaars van verschillende basisscholen in Noord-Limburg de kans om in de kantelbus te leren hoe ze moeten reageren als ze betrokken raken bij een busongeval”, zegt Jenny Luyts, deskundige noodplanning van Hulpverleningszone Noord-Limburg. “De kinderen krijgen onder meer uitleg hoe ze het snelst zichzelf maar ook anderen in veiligheid kunnen brengen.” De jongeren leren bijvoorbeeld hoe ze zich moeten losmaken en hoe ze de bus het snelst en veiligst kunnen verlaten, bijvoorbeeld via de voorruit, de achterruit of het dak. “Ook schoolbegeleiders krijgen tips hoe ze hun leerlingen en zichzelf in veiligheid kunnen brengen.”

’t Stekske

De grootschalige evacuatieoefening vindt niet toevallig plaats in Lommel. Ruim vijf jaar geleden, op 13 maart 2012, stierven vijftien kinderen en twee begeleiders van basisschool ’t Stekske in Lommel-Kolonie bij de busramp in Sierre. “Het drama van Sierre heeft niemand koud gelaten en daarom willen we er lessen uit trekken”, zegt Jenny Luyts. “Door de jongeren te leren hoe ze moeten omgaan met zo’n noodsituatie kunnen er immers kostbare seconden of zelfs minuten gewonnen worden.”

De leerlingen die deelnemen aan de evacuatieoefening in Lommel zijn allemaal zesdejaars, en dus leeftijdsgenoten van de slachtoffers in Sierre destijds. Ook de zesdejaars van ’t Stekske doen mee. “Gezien de gevoeligheid van de thematiek hebben we traumapsycholoog Erik de Soir gevraagd om aanwezig te zijn en leerlingen op te vangen als die het moeilijk zouden krijgen.”

© HBvL

Rook en vuur

De kantelbus wordt niet alleen gebruikt voor kinderen. “Maandag- en dinsdagavond zullen we ook van de bus gebruikmaken om onze brandweermensen en ambulanciers aan te leren hoe ze het best een bevrijding kunnen uitvoeren in een gekantelde bus”, zegt Luyts. “Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, kunnen we in de bus ook rook spuiten of vuur laten branden. Natuurlijk doen we dat niet bij de evacuatieoefening met kinderen. Het is niet de bedoeling dat ze een trauma aan de oefening overhouden. We willen het voor de kinderen vooral speels houden.”

Naast de evacuatieoefening krijgen de leerlingen ook uitleg over hoe ze een dodehoekongeval kunnen vermijden, hoe ze de hulpdiensten moeten bellen en hoe ze eerste hulp bij ongevallen kunnen bieden.” De evacuatieoefeningen vinden plaats in de brandweerkazerne van Lommel (maandag) en in sportcomplex de Soeverein (dinsdag en woensdag).