© BELGA

Is een ‘thuiswerkalarm’ hét middel om files bij winterweer te doen slinken?

Hoe vermijden we dat we ons bij een stevige sneeuwbui massaal vastrijden in 1.300 km file? Het KMI heeft een voorstel. “Op basis van onze gegevens kunnen werkgevers rechtstreeks hun personeel waarschuwen dat ze beter thuiswerken”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Voka vinden het alvast een interessant idee.

Tom LE BACQ

Wat als uw baas u zou mailen of sms’en: “Morgen noodweer. Iedereen werkt van thuis, behalve wie hier écht moet zijn voor een vergadering.” Zo’n actief waarschuwingssysteem bij noodweer is een idee van weerman David Dehenauw. “Als onderdeel van het winteractieplan zou je ervoor kunnen zorgen dat privébedrijven hun personeel rechtstreeks kunnen waarschuwen, en de overheden hun ambtenaren kunnen laten weten dat ze beter van thuis werken of in één van de dichterbij gelegen satellietkantoren. Dán pas krijg je een wijziging in de verkeersstroom”, zegt Dehenauw.

Regels versoepelen

Ondernemersorganisatie Voka becijferde dat de verkeersellende door de sneeuw van maandag de Vlaamse economie minstens 20 miljoen euro heeft gekost. Zij vinden het ‘thuisalarm bij noodweer’ een interessante piste. “Het KMI werkt met codes voor noodweer”, zegt hoofdeconoom Stijn Decock van Voka. “Bij code rood wordt iedereen aangeraden binnen te blijven door langdurige of intense sneeuwbuien. Je zou naar een systeem kunnen gaan dat je bij code rood niet op voorhand moet aanvragen om thuis te werken.” Dat zegt ook minister van Werk Kris Peeters. “De nieuwe wet voor werkbaar en wendbaar werk laat toe dat bedrijven afspraken maken rond occasioneel thuiswerk. Thuiswerken bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals extreme sneeuw, kan daaronder vallen.”

Vals alarm

Dat betekent wel dat als het KMI verkeerd voorspelt, het hele land voor niks thuis zit te werken. “Het kan alleszins niet de bedoeling zijn dat het KMI om de haverklap vals alarm slaat”, zegt Decock.

“Als er tien centimeter voorspeld is, en er valt er maar drie, dan zal het resultaat nog altijd zijn dat er door de waarschuwing duizenden mensen niet met de auto naar het werk zijn gegaan. Dat lijkt mij nog altijd winst voor alle partijen”, zegt Dehenauw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer