“Ik ben door mijn overstap naar Italië nu veel meer volwassener geworden”, zegt Vandeputte.© Instagram Jari Vandeputte / Belga

Voetbal Jupiler Pro League Europe Play-offs: AA Gent - OH Leuven (Zondag om 13.30 uur, live op DAZN)

Ex-Buffalo Jari Vandeputte (28) werpt zich bij US Catanzaro op tot assistenkoning in Italiaanse Serie B: “Ben niet meer dezelfde voetballer die ik was bij AA Gent”

GENT -

Jari Vandeputte maakt furore in Zuid-Italië. Bij AA Gent kon hij nooit de grote doorbraak forceren, maar via SV Roeselare en FC Eindhoven maakte Jari Vandeputte de grote oversteek naar Italië, waar hij dit seizoen sterkhouder is bij US Catanzaro in de Serie B. “Ik betreur het eigenlijk ook niet dat ik nooit een kans kreeg in de Jupiler Pro League, want ik was daar toen ook niet klaar voor”, blikt de 28-jarige flankaanvaller nuchter terug.

Stefan Smet

Veertien assists en negen doelpunten heeft Jari Vandeputte dit seizoen al achter zijn naam. De voormalige jeugdspeler van AA Gent beleeft met Catanzaro, nieuwkomer in de Serie B, een heus topseizoen. “Ik ben heel tevreden over ons seizoen, maar ik was er ook gewoon van overtuigd dat we iets moois konden realiseren. Maar dat we zo’n uitstekende cijfers zouden laten opschrijven, dat had ik wel niet verwacht”, klinkt Vandeputte bescheiden. “Catanzaro is niet meteen de grootste naam in het Italiaanse voetbal, maar toen ik hier drie jaar geleden arriveerde, voelde ik me meteen thuis. Het is een club met een voorzitter die een mooi project voor ogen heeft en zich omringd heeft met vakmensen”, aldus Vandeputte.

Dromen van de Serie A

Vandeputte is zelfbewust en heeft de voetjes op de grond. “Als promovendus is het sowieso super mooi dat we de play-offs voor promotie hebben bereikt. Initieel was het onze bedoeling om het behoud zo snel mogelijk binnen te halen en om ervaring op te doen op dit niveau. Hoewel we wisten dat we heel wat kwaliteit hebben, hadden we niet verwacht dat we vijfde zouden staan. Nu mag je de ambitie koesteren om de kers op de taart te zetten en de poort naar de Serie A open te beuken.”

De Gentenaar voelt zich thuis in Zuid-Italië.© Instagram Jari Vandeputte

Na een uitleenbeurt bij FC Eindhoven koos Vandeputte uiteindelijk voor een Italiaans avontuur. “Ik droomde van een profloopbaan in Italië en trok naar derdeklasser Viterbese. Vervolgens hoopte ik op een kans in de Serie B en dat is ondertussen ook maar mooi gelukt”, glimlacht Vandeputte. “Uiteraard droom ik nog van de Serie A en daar werk ik echt keihard voor. Ik vind dat ik dit seizoen toch heb bewezen dat ik dat niveau ook aankan. Daar heb ik geen twijfels over.”

Oude liefde

“Ik ben nu ook niet meer dezelfde voetballer die ik was toen ik onder contract lag bij AA Gent. Zo ben ik door mijn overstap naar Italië nu veel meer volwassener geworden en mijn statistieken bewijzen ook wel dat ik één van de leiders ben in de kleedkamer. Momenteel denk ik er dus niet aan om Italië te verlaten”, grinnikt Vandeputte. “Mijn doel is nu toch vooral om hier het hoogste niveau te halen, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. We wonen hier nu zeven jaar en hebben het hier enorm naar mijn zin en willen gerust nog wel enkele jaren blijven, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Ik betreur het eigenlijk ook niet dat ik nooit een kans kreeg in de Jupiler Pro League, want ik was daar toen ook niet klaar voor. Ik voel me ook goed in de Serie B, een competitie die zeker niet onder moet doen voor de Belgische eerste klasse. Terugkeren naar Gent? Ik ben opgegroeid in die stad en heb er ook mijn profdebuut gevierd, dus zeg nooit nooit. Een overstap zal wel niet voor meteen zijn, al blijft AA Gent mijn oude liefde!”

Vandeputte kan met Catanzaro nog promoveren via de play-offs.© Instagram Jari Vandeputte

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer