Collega’s en vrienden reageren op overlijden van Paul Severs: “Hij was een koekegoeie gast, mijn hart bloedt”

© rr

Na een wekenlange strijd is Paul Severs (70) dinsdag in het ziekenhuis overleden. De zanger kreeg in maart een hartaanval tijdens het fietsen en liep daardoor ernstige hersenschade op. Collega’s en vrienden zullen zich hem herinneren als “een koekegoeie mens”, die ondanks zijn prestaties en status (te) bescheiden bleef.

jdr, dewo

Jo Vally: “Man vol humor”

“We verliezen een goede zanger, maar vooral een fijn mens”, zegt Jo Vally (60). “Ik heb vaak met hem opgetreden en zo leerde ik Paul ook naast het podium kennen als een man van het volk, zonder streken of kapsones. Wat velen misschien niet weten, is dat Paul ook een ontzettend geestige kerel was die graag eens de bloemetjes buiten zette. Ik herinner me nog hoe we na een optreden op het Schlagerfestival in Hasselt wat pinten gingen pakken. Dikke ambiance was dat. Paul zat vol humor en kon als de beste moppen tappen.”

Het overlijden van Paul Severs kwam voor Jo Vally al met al onverwacht, hoewel hij ook niet helemaal schrok toen hij hoorde van het hartfalen dat Paul tijdens een fietstocht had gekregen. “Van organisatoren had ik al een paar keer gehoord dat ze vonden dat het niet zo goed ging met Paul. Wellicht was dat al een voorteken van wat hem overkomen is.”

Extra pijnlijk voor Jo Vally is dat hij de jongste weken al enkele keren is moeten invallen voor Paul Severs. “Organisatoren hadden hem voor diverse optredens geboekt en door zijn ziekte viel er een gat. Ik kreeg een paar keer de vraag dat op te vullen. Het is echt niet plezant als je weet dat je op een podium staat in de plaats van een fijne collega die in coma ligt.”

Will Tura: “Hij had een enorme energie”

“Ik heb nooit een wereld gekend waarin Paul Severs niet aanwezig was. Toen ik aan mijn carrière begon, was hij ook al bezig. We zijn zowat tegelijkertijd doorgebroken. Ik heb niks dan complimenten voor hem. Ik bewonderde hem heel erg, als zanger en als mens. Als zanger had hij een enorme energie: hij danste op het podium, hij ging er altijd volledig voor. Maar hij beheerste zijn stem ook perfect. Hij zong altijd juist, op de toon. Hij had erg veel métier. Als mens was hij heel warm. Ik kan niet zeggen dat we heel hecht waren. We waren geen dichte vrienden, we liepen elkaars deur niet plat. Ook op het podium hebben we nooit samengewerkt. Maar de keren dat we elkaar zagen of spraken, was dat altijd erg hartelijk en oprecht. Het was een goed mens. Het is jammer dat het zo moest gaan”, aldus Will Tura (78).

Adriaan Van Landschoot: “Hij kwam zomaar zingen op de trouw van mijn zoon”

“Ik ben er niet goed van, Paul was even oud als ik. Mijn hart bloedt”, zegt Adriaan Van Landschoot (70), gewezen producer en artiestenmanager. “Voor Paul heb ik nooit platen geproducet maar in de periode dat ik Radio Atlantis opstartte, hebben we voor de radio nog samengewerkt. Ik kende hem goed. Niet zo lang voor hij zijn hartproblemen kreeg, spraken we elkaar nog. Altijd bijzonder aangename gesprekken want Paul was een koekegoeie gast. Hij was het type dat nooit vergat dat je iets voor hem had gedaan. Je kon altijd op hem rekenen. Ik herinner me nog het trouwfeest van mijn oudste zoon. Hij wou heel graag dat Paul zou optreden op zijn huwelijksfeest en hoewel hij die avond nog andere verplichtingen had, is hij toch gekomen. Heel laat ’s avonds heeft hij nog op de trouw van mijn zoon gezongen. Dat zal ik nooit vergeten.”

Van Landschoot deed dan ook graag iets terug voor Paul Severs. “Hoewel hij bij mij geen platen uitbracht, stuurde hij me vaak nieuwe liedjes. Luister eens, zou het een hit kunnen worden?, vroeg hij me dan. Net zoals zoveel artiesten was Paul een twijfelaar en een man met faalangst. Ik hielp hem daar met plezier overheen. Ik zal hem missen, mensen op wie je altijd kunt rekenen zijn niet zo dik gezaaid.”

Jos Van Oosterwyck: “Hij was te bescheiden”

“Zeker in de periode van 10 om te zien heb ik veel contact met Paul gehad”, zegt muziekproducer Jos Van Oosterwyck (70). “Hij was een heel vriendelijke man die veel te bescheiden was. Hij heeft in ons land toch wel een zekere status verworven met een aantal grote hits, maar hij bleef daar altijd erg rustig bij. Ik zag net nog een fragment op VTM Nieuws dat hem zo typeerde. Een journalist legde hem zijn succes voor, waarop hij iets antwoordde in de trant van: “Dan hebben er toch een paar mensen mijn liedjes leuk gevonden.” Dat was Paul ten voeten uit. Toen hij Zeg ‘ns meisje uitbracht, racete dat op korte tijd naar nummer 1 in 10 om te zien. Terecht, want het was een goed nummer en toen een ander soort nummer voor hem. Hij heeft die nummer 1 enkele weken behouden. Toen kwam-ie plots naar mij. “Jos, zou je mij niet beter van die nummer 1 afhalen?”, vroeg hij mij. Toen ik hem vroeg waarom ik dat zou doen, zei hij dat dat beter zou zijn voor het programma. Zodat de mensen niet altijd hetzelfde moesten blijven horen. Hij dacht altijd eerst aan de ander. Recent had ik hem nog geboekt voor Leive Vloms, het schlagerfeest op de Oude Markt in Leuven. Ik heb toen nog, een dikke maand geleden, met hem aan de telefoon gehangen. Hij klaagde wel al over zijn stem en zijn gezondheid, maar dat het zo snel zou gaan, had ik totaal niet verwacht. Niemand, denk ik.”

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video