Luister naar

Moeizame tocht naar individuele pensioenpot

Nieuws
Om effectief te regeren heeft het kabinet zichzelf afhankelijk gemaakt van een reeks maatschappelijke akkoorden. Rond de pensioenen dreigt het prompt vast te lopen.
Gijs Herderscheê Raoul du Pré redactie vk
zaterdag 20 januari 2018 om 03:00

Den Haag

eigentijdse loopbaan

Het pensioenstelsel is midden in de vorige eeuw opgebouwd voor kostwinners met een loopbaan bij een werkgever. Dat past niet meer bij de eigentijdse loopbaan met veel afwisseling: soms vijf dagen, dan weer vier dagen werken in loondienst, een periode verlof of als zelfstandige aan de slag. Dat levert een reeks pensioenbreuken op.

Intussen dient de zzp’er zelf voor pensioenopbouw te zorgen, wat in veel gevallen niet goed lukt.

Het idee is nu om aan iedere werkende een individuele pensioenpot te geven, maar de beleggingsrisico’s via pensioenfondsen te delen. De premie kan dan ook variëren.

Nu betalen werknemers in loondienst een doorsneepremie, waarmee jong eigenlijk oud subsidieert. Dat werkte vroeger, maar niet bij grillige loopbanen. Afschaffing van het oude systeem kost vele miljarden, vooral om werknemers van middelbare leeftijd te compenseren die eerder wel ouderen subsidieerden maar na afschaffing de subsidie van jongeren ontberen.

reeks voorwaarden FNV

De vakcentrale FNV stelt een hele rits voorwaarden. In ieder geval moet zo veel mogelijk collectief geregeld worden om risico’s te delen. Individuele pensioenpotjes moeten verankerd blijven in de fondsen. Nachtmerriescenario voor de FNV is dat de individuele potjes mogen verhuizen naar een ander fonds, een verzekeraar of in eigen beheer belegd mogen worden. Pensioen is uitgesteld loon, omdat het uit de loonruimte betaald wordt. Loonsverhogingen zijn decennialang gematigd omdat pensioenpremies werden ingevoerd, omhoog gingen en zo indirect de loonkosten stuwden. De vakbeweging wil er greep op houden. Belangrijker voor het kabinet is een andere eis: voordat gepraat wordt, wil de FNV de toezegging dat de AOW-leeftijd voor jaren ‘bevroren’ wordt op 66 jaar (geen automatische verhoging meer) en dat er een vroegpensioenregeling voor ‘zware beroepen’ komt. En de FNV wil afspraken om de tomeloze groei van flexwerk en zzp in laagbetaald werk te beteugelen.

kabinet vreest de rekening

De grote uitdaging voor het kabinet is om de FNV terug aan tafel te krijgen. Aan de werkgevers heeft het niet veel: als er geen akkoord komt, is voor de werkgevers geen man overboord. Dat werknemers door grillige carrières minder pensioen opbouwen, zien werkgevers niet als hun probleem. Voorstellen worden getoetst op de kosten en de gevolgen voor ondernemersvrijheid, niet op hun sociale merites.

Maar werkgevers zijn wel gebaat bij arbeidsrust en een goede verstandhouding met de vakbonden. Doemscenario voor het kabinet is dan ook een akkoord van vakbeweging en werkgevers waarin een gigantische rekening volledig bij het kabinet ­gelegd wordt. Denk aan jarenlange bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).