Direct naar artikelinhoud

Miljardendeals in biotechnologie: Franse Sanofi betaalt 9,5 miljard euro voor het Amerikaanse Bioverativ

De miljarden blijven in het rond vliegen in de biotechnologie, in de jacht op de beste - en meest lucratieve - middelen voor de nabije toekomst. Maandag werden opnieuw twee grote overnames bekendgemaakt.

het logo van Sanofi.Beeld afp

De grootste komt op naam van Sanofi. Deze Franse farmaceut betaalt 11,6 miljard dollar (9,5 miljard euro) voor het Amerikaanse Bioverativ. Dat in Massachusetts gevestigde bedrijf werd vorig jaar afgesplitst van de grote biotechnoloog Biogen. De belangrijkste middelen van Bioverativ zijn gericht op hemofilie, een ziekte waarbij het bloed niet goed stolt. Volgens Sanofi - jaaromzet bijna 35 miljard euro, 110 duizend werknemers - is die markt jaarlijks nu al circa 10 miljard dollar aan omzet waard. Volgens de Fransen lijden nu 181 duizend mensen aan de ziekte en worden dat er allleen maar meer. De overname door Sanofi, dat een fikse overnamepremie betaalt, wordt unaniem gesteund door de top van Bioverativ. Het is de grootste overname voor Sanofi sinds de aankoop van Genzyme in 2011 ter waarde van ruim 20 miljard dollar. Sanofi is onder meer producent van het insulinemiddel Lantus, maar heeft op die markt te maken met toenemende concurrentie en prijsdruk van goedkopere concurrenten.

De miljardenovernames van maandag zijn onderdeel van een fusie- en overnamegolf in de biotechnologie

De andere miljardendeal van maandag kwam op naam van het Amerikaanse Celgene, dat branchegenoot Juno Therapeutics koopt, voor 9 miljard dollar. Zowel Celgene als Juno doet onderzoek naar middelen tegen leukemie. Samen denken de twee bedrijven hun onderzoeksprogramma's op dat terrein te kunnen versnellen, mede dankzij grote schaalvoordelen. Celgene, dat al een kleine 10 procent van de aandelen vanJuno in bezit heeft, betaalt de 9 miljard in contanten. Het bod wordt gesteund door de top van Juno.

De miljardenovernames van maandag zijn onderdeel van een fusie- en overnamegolf in de biotechnologie. Eerder werden al de grote biotechnologen Actelion (januari vorig jaar, voor 30 miljard dollar) en Kite Pharma (augustus, voor 12 miljard dollar) overgenomen. Onlangs werd bekend dat het Japanse Takeda het Belgische TiGenix koopt, terwijl het Deense Novo Nordisk aast op het Belgische Ablynx.