Deze Vlaamse kinderkamer gaat de wereld rond

© Vanstaeyen.be

Een ontwerp van Van Staeyen, een Antwerps interieurarchitectenbureau, is genomineerd als een van de beste van 2017 door Design-Milk. De Amerikaanse website is een grote naam in de interieur- en designwereld. Opvallend is dat het ontwerp geen prachtige woonkamer of spectaculaire slaapkamer is, maar wel een kinderkamer bij een Vlaams gezin. Wij spraken met de designers en waarschuwen u alvast: heimwee krijgen naar terug kind willen zijn, is na het zien van de foto’s best mogelijk.

evdg

Meer dan 800.000 fans op Facebook en wel twee miljoen volgers op Instagram hebben het ontwerp van Van Staeyen zien passeren dankzij de nominatie van design-milk.com. De Amerikaanse website nomineerde de kinderkamer in Willebroek als ‘Best Interior Design Posts of 2017’.

Het gebeurt niet elke dag dat een ontwerp van eigen bodem in de schijnwerpers staat, maar door de aandacht van Design-Milk duurde het niet lang voor het de wereld rondging. Zo gaat het toonaangevende tijdschrift ‘Bob’ uit Zuid-Korea dieper in op het project. Maar ook wij spraken de designers van het Antwerpse interieurarchitectenbureau.

Een bed-huis op zolder

Het is de zolder van een woning in Willebroek die getransformeerd werd tot een grote kinderkamer met een heus bed-huis. De creatie verdeelt de kamer in drie: links en rechts een bureau voor de kinderen, bovenin een speelzaaltje.

Geen alledaags ontwerp in een al even niet-alledaagse ruimte, want de zolder had namelijk niet de gemakkelijkste vorm om mee aan de slag te gaan. Maar er was een oplossing voorhanden. “We gingen aan de slag met geometrische vormen,” zegt Johan Van Staeyen van het gelijknamige interieurarchitectenbureau. “Driehoeken, vijfhoeken, cirkels of een klaverblad, of nog het liefst allemaal samen. Die lenen zich uitstekend voor dit soort opdrachten.”

En daar is een reden voor: “Geometrische figuren zorgen voor communicatie, licht en lucht. Daardoor werd het een vrolijk en speels maar toch functioneel design dat hand in hand gaat met het karakter van het huis.”

Cirkelvormige kasten

De geometrische vormen zullen ook in andere projecten nog vaak terugkomen. “In dezelfde vormen maken we nu ook zitmeubels in mousse, die je dan op hun beurt weer in de uitgesneden geometrische figuren kan duwen. Een soort uitvergroot speelgoed, zeg maar.” En dat is niet alles. “Ik ben met deze vormen ook een lijn voor kasten aan het uittekenen,” klinkt het bij Johan. “Een reeks cirkelvormige kasten werd ondertussen al gemaakt.”

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

Inleving en verbeelding

Om een kinderkamer te ontwerpen, komt een beetje inlevingsvermogen in de wereld van de kleinsten wel van pas. “Het is een uitdaging om een kinderkamer te ontwerpen, maar je kan wel met verschillende mogelijkheden aan de slag: veel verborgen hoekjes en een groot kleurenpalet. Ondertussen zijn we zelfs met een grote kinderwinkel bezig.”

“Van Staeyen bewijst dat je niet veel meer nodig hebt dan hout, verf en wat verbeelding,” klonk het bij Milk-Design. Johan kan zich daar wel in vinden, “maar het is toch vooral dat laatste”.

Een ding staat vast: iedereen wil komen logeren bij de kinderen van het bed-huis.

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

Van Staeyen ontwierp ook al andere kinderkamers, blank hout en kleurrijke toetsen voeren steeds de boventoon.

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

© Vanstaeyen.be

Keuze van de redactie