Hein Vanhaezebrouck.© BELGA

“Iedereen is vervangbaar, maar in zijn geval is dat niet evident”: Hein Vanhaezebrouck zag hoe wissels de boel keerden tegen Westerlo

Aanstaande zaterdag winnen op KV Mechelen en AA Gent is nu al zeker van een barrageduel voor de Conference League. Dat dankt het aan Julien De Sart, die samen met Davy Roef de meubelen redde tegen Westerlo (3-2) en zo zijn contractverlenging in de verf zette, ondanks interesse van een andere Belgische topclub.

Koen Van Uytvange

Julien De Sart had aan een stapje opzij van Westerlo-doelman Gillekens genoeg gezien om meteen droog uit te halen en een kwakkelend AA Gent over de streep te trekken. Supersub De Sart, want Hein Vanhaezebrouck zette hem uit voorzorg op de bank. “Ik had hem graag heel de wedstrijd gespaard omdat hij op twee gele kaarten staat en ik hem zeker niet wou missen tegen KV Mechelen. Maar we konden niet anders dan hem inbrengen. Het liep voor geen meter. Ik had hem gezegd: pak geen gele kaart, tenzij het nodig is natuurlijk. Julien heeft zich wel een paar keer moeten inhouden.”

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onmisbaar wilde Vanhaezebrouck zijn viceaanvoerder niet noemen: “Iedereen is vervangbaar, maar in het geval van Julien is dat niet evident.” Vandaar ook dat AA Gent er de voorbije week goed aan deed zijn contract open te breken, tot 2028. Zijn belang is duidelijk, de interesse was navenant. “Vanwege een Duitse club, die in januari al een bod uitbracht”, zei De Sart. “En van een Belgische topclub. Maar in België was het Gent of niets.”

Zijn invalbeurt en de reddingen van een alweer sterke Davy Roef houden AA Gent riant aan de leiding van de Europe Play-offs. Een invalbeurt waar de trainersstaf lof voor verdiende, zo zei Hein. “We kunnen de credits alleen maar naar ons toe trekken. We zijn pas in de match gekomen na de vervangingen. Fadiga voegde iets toe, De Sart en Gerkens hebben het middenveld teruggenomen, terwijl we voordien totaal geen controle hadden, ook al omdat we in die andere linies te veel duels verloren. Zij hebben de boel doen keren.”

(Lees verder onder de foto)

Invallers Gerkens, Fadiga en De Sart deden de partij kantelen.© Isosport

Het deed Hein Vanhaezebrouck denken aan die vermaledijde wedstrijd tegen KV Oostende vorig seizoen, eveneens een team voor wie het seizoen er eigenlijk al voorbij was. “Als het wat tegenzit, kan je dit soort matchen verliezen.” Zijn ploeg faalde in alle linies. “Westerlo was scherper én bracht veel meer kwaliteit. En duelkracht. Hun spitsen wonnen 70 procent van de duels tegen mijn verdedigers, wat normaal nooit gebeurt. Elke lange bal konden ze bijhouden. Maar ook hun verdedigers, die heel vaak man op man speelden, wonnen 70 procent van de duels.”

Dat de Buffalo’s een achterstand in de eerste minuut alsnog goed maakten, dankte het aan een spelhervatting – geen ploeg in België scoort er vaker op – én een misverstand tussen Gillekens en Tagir. Zo kwamen Gandelman en Fernandez-Pardo alweer op het scorebord in de play-offs.

(Lees verder onder de foto)

Vanhaezebrouck met doelpuntenmaker Fernandez-Pardo.© Isosport

Maar zeker zijn spitsen hadden beter moeten doen, vooral ook toen er na de 3-2 veel ruimte kwam. “Als je ziet wat wij met onze kansen deden: we hebben geprutst. Je kan het niet anders noemen”, besloot Vanhaezebrouck. “Het leek weer dat spektakel belangrijker was dan efficiëntie. Vier keer een man uitkappen, dat is allemaal mooi voor de tribune, maar dat moet een doelpunt zijn. Nadat we 3-2 maken, moet je die match uitspelen. Nooit hadden we het onder controle. Het bleef onrustig. Dat ontgoochelt me.”

In Mechelen winnen en de resterende drie duels in de Europe Play-offs hebben geen belang meer voor AA Gent. Pure voorbereiding op een barrageduel voor dat zo begeerde plekje in de voorronde van de Conference League. Maar als de Buffalo’s dat aanpakken zoals tegen Westerlo, dan was het allemaal voor niets.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer