Direct naar artikelinhoud
fotografie

In de ban van de AB: de rauwe beelden van huisfotograaf Francis Vanhee

Voor het podium bij Tamino.Beeld Francis Vanhee

Van J. Bernardt en Courtney Barnett tot Liam Gallagher en de onovertroffen Patti Smith: als huisfotograaf van de AB kreeg Francis Vanhee (23), die ook freelancet voor De Morgen, een jaar lang zowat al zijn muzikale helden voor zijn lens.

Vanhee werd gekozen uit meer dan honderd kandidaten. Zijn overzichtsexpo in de Ancienne Belgique leert waarom: de fotografiestudent schiet niet gewoon wat beelden van een optreden. “Ik probeer van elke foto een kunstwerk te maken.” Soms rauw, met een stevige korrel, vaak een tikkeltje bevreemdend. Noem Vanhee vooral geen ‘concertfotograaf’. Te beperkend. “Ik probeer vooral niet te letten op wat de artiest naar voren brengt. Eerder wat ik zelf wil overbrengen. Mijn eigen wereld creëren. Bijvoorbeeld door dubbele belichting: twee foto’s op elkaar geplakt. Voor een extra raar effect.”

Bij Tamino focuste Vanhee op de zwijmelende verliefde meisjes front­row. Mac DeMarco kiekte hij al schreeuwend, Johannes ‘The Van Jets’ Verschaeve crowdsurfend in de lucht. Ook op het beeld van Liam Gallagher is hij stiekem trots: het lijkt een zorgvuldig genomen, gestileerd portret, maar is eigenlijk een moment­opname tijdens het concert. “Zeldzaam, toch?”

Twee shows blijven nog meer bij dan de andere. De concerten van St. Vincent en Fever Ray. Die laatste was dé ontdekking van het jaar. “Een gek, maar vooral fantastisch concert. Geweldig ook hoe ze enkel vrouwen op de eerste rij wilde zien. De mannen werden naar achteren gestuurd.”

Bij St. Vincent werd Vanhee voor het eerst geconfronteerd met allerlei opgelegde regeltjes en limieten. “Ik mocht maar tijdens drie nummers foto’s maken. En pas vanaf de PA.” Terwijl hij tijdens een optreden normaal als een botsbal door de hele zaal stuitert, van de eerste rij naar het balkon en terug. “Jammer dat fotografen zo worden weggeduwd. Maar ik heb gemerkt dat beperkingen mij juist creatiever maken.” (KVDP)

Het werk van Francis Vanhee hangt van 26/9 tot eind augustus 2019 in de Ancienne Belgique. 

Courtney Barnett.Beeld Francis Vanhee
St. Vincent.Beeld Francis Vanhee
Zwangere Guy.Beeld Francis Vanhee
J. Bernardt.Beeld Francis Vanhee
The Van Jets.Beeld Francis Vanhee
Liam Gallagher.Beeld Francis Vanhee
Triggerfinger.Beeld Francis Vanhee
Fever Ray.Beeld Francis Vanhee
First Aid Kit.Beeld Francis Vanhee
Arno.Beeld Francis Vanhee
Ivy Falls.Beeld Francis Vanhee