maandag 20 augustus 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ARBITRAGEHOF

“Doelpunt STVV werd terecht afgekeurd”

 GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Surreëel, vond Marc Brys het ingrijpen van de VAR, waardoor een treffer van Bezus werd afgekeurd. Omdat er zoveel tijd zat tussen het achteraf gecontesteerde buitenspel en het doelpunt zelf. En omdat niet zo lang geleden in Standard-AA Gent buitenspel niet werd bestraft door de VAR. Die heeft namelijk niet de apparatuur om denkbeeldige lijnen te trekken, die zwart-wit vastleggen of het al dan niet buitenspel is.”

“Ik kan Brys heel goed begrijpen, ik heb voor alle zekerheid zelf opnieuw rondgebeld om te vragen hoe de vork precies in de steel zit. Blijkt dat het doelpunt wel degelijk terecht werd afgekeurd. De VAR mag ingrijpen, wanneer ze er ook zonder denkbeeldige lijn van overtuigd is dat er sprake is van buitenspel. In dat geval moet de scheidsrechter de fase laten doorlopen, tot de bal uit het spel is. Dat mag tien seconden, één minuut of tien minuten duren, maakt niet uit. Pas als die fase leidt tot een doelpunt, een open doelkans, een strafschop of een rode kaart, komt de scheidsrechter terug op de initiële beslissing en fluit hij voor buitenspel. Vloeit er bijvoorbeeld alleen maar een hoekschop uit voort, dan wordt er doorgegaan en zal de hoekschop getrapt worden.”

Het is duidelijk dat de VAR dringend over apparatuur moet beschikken, waarmee ze zelf een lijn kan trekken. Buitenspel moet een zwart-wit-situatie worden, die je dankzij de technologie altijd en overal kan vaststellen

“Wat is dan het verschil met Standard-AA Gent? Wel, de VAR oordeelde toen dat het zonder lijn niet zwart op wit vast te stellen was dat er sprake was van buitenspel. Er was dus geen obvious mistake en de scheidsrechter werd niet teruggefloten. Dan vraag ik me meteen af, hoe vorig seizoen de VAR met het blote oog kon vaststellen dat in Anderlecht-Club Brugge een bezoeker één teen buitenspel stond.”

“In elk geval is duidelijk dat de VAR dringend over apparatuur moet beschikken, waarmee ze die lijn wél onmiddellijk zelf kan trekken. Buitenspel moet een zwart-wit-situatie worden, die je dankzij de technologie altijd en overal kan vaststellen. Zolang we hier niet in slagen, zullen er discussies blijven. En dat is nu net niet het opzet van de invoering van de VAR.”  

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws