Maldegemnaar Jors Vandevelde (links) met stagebegeleider Laurens Claeys.© IF

Jors (24) wint prestigieuze prijs met graduaatsproef over slim batterijsysteem

Maldegem/Lokeren -

Met een slim systeem dat 22 batterijen in combinatie met 180 zonnepanelen aanstuurt, behaalde Maldegemnaar Jors Vandevelde (24) zilver in de categorie graduaatsproeven tijdens de allereerste Future Proef Awards. Hij trok voor zijn eindwerk aan Howest in West-Vlaanderen naar een geitenmelkerij in Lokeren.

Erwin Mynsberghe

De Future Proef Awards belonen eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. De allereerste editie ontving bijna 200 inzendingen uit meerdere onderwijsinstellingen. Een onafhankelijke jury duidde 16 finalisten aan en de uiteindelijke laureaten werden bekendgemaakt tijdens een ceremonie aan de VUB.

In de categorie ‘graduaatsproeven’ behaalde Jors Vandevelde uit Maldegem de tweede plaats. Jors liep stage bij Ensoltec. Voor zijn eindwerk ontwikkelde hij daar een systeem voor een geitenmelkerij in Lokeren.

“Ik werkte een systeem uit met 180 zonnepanelen en 22 batterijen om het elektriciteitsverbruik van de melkerij te optimaliseren”, zegt Jors, die vorig academiejaar de graduaatsopleiding Internet of Things afrondde aan Howest. “Met behulp van geavanceerde software en Europese meteo-normen slaagde ik erin de opwekking, het verbruik en de opslag van zonne-energie in detail te berekenen. Dankzij deze voorspellingen ging het aandeel aangekochte elektriciteit van de melkerij sterk naar omlaag. Omgekeerd ging het gebruik van hernieuwbare energie naar omhoog. Met mijn project zorgde ik dus niet alleen voor duurzame energievoorziening, maar ook voor een aanzienlijke besparing op de elektriciteitskosten.”

“Iets goed gaan eten”

Als prijs mocht hij een bedrag van 500 euro in ontvangst nemen én een kader met een gedicht. “Met die 500 euro kan je al eens goed gaan eten”, lacht hij. “Maar die tweede plek behalen is voor mij het leukste. Ik had namelijk nooit gedacht dat ik iets ging winnen.”

De Maldegemnaar is nu professioneel aan de slag in het bedrijf waar hij zijn eindproef ontwikkelde. “Het bedrijf was er zelf mee aan het experimenteren en installeert dit nu bij andere landbouwbedrijven. Of dit systeem ook bruikbaar is bij particulieren? Neen, de grootte van het systeem is hiervoor veel te kostelijk. Particulieren krijgen ook geen subsidies meer voor dergelijke installaties”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER